Ministarstvo i sindikati: Vršnjačko nasilje nije u porastu, prepoznavanje veće

Vesti 05. nov. 201913:00 > 13:03
Podeli:
Izvor: N1

Vršnjačko nasilje nije u porastu u školama Srbije, već se može govoriti o njegovoj većoj vidljivosti i prepoznavanju, jer škole revnosnije prijavljuju takve i druge rizične situacije, ocenjeno je na sastanku ministra prosvete Mladena Šarčevića sa predstavnicima sindikata, posvećenom unapređenju mera za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, učesnici sastanka su ocenili da je dobrom organizacijom obrazovno-vaspitnog rada moguća prevencija mnogobrojnih situacija, a da je direktor škole „najodgovornija osoba, koja se stara o realizaciji godišnjeg plana rada, i čiji je sastavni deo godišnji program zaštite od nasilja“.

Ocenjeno je da je vršnjačko nasilje „kompleksan psihološki i društveni fenomen koji se ne može uspešno i dugoročno rešavati bez intersektorske saradnje i dosledne primene propisa“.

„Neophodna je saradnja obrazovnog sistema, sistema socijalne zaštite, zdravstvenog sistema, policije i tužilaštva. Naš zadatak je da utičemo na roditelje da budu odgovorni kao i da im pružimo podršku u primeni adekvatnih vaspitnih stilova. Podršku porodici moraju da pruže i obezbede i drugi sistemi. Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisana je odgovornost roditelja za saradnju sa školom, ali i kaznene odredbe ukoliko ta saradnja izostane“, naveo je ministar prosvete.

Šarčević je dodao da je jedan od važnih projekata u toj oblasti uvođenje jednosmenske nastave, navodeći da u 300 objekata u kojima deca trenutno borave do 17 časova, postoji mogućnost različitih sadržaja poput đačke zadruge, sporta, kulture.

„Ukoliko se deci ponudi učešće u raznovrsnim kvalitetnim aktivnostima vi istovremeno kanališete njihovo ponašanje i prevenirate pojavu nasilnog, agresivnog i rizičnog ponašanja“, naveo je ministar.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost.