Šef delegacije EU s ministrom o zagađenju vazduha u Srbiji

Vesti 04. nov. 201920:58 > 21:12
Podeli:
Izvor: TANJUG/ BOJAN STEKIC/

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem o važnim aktuelnim temama, između ostalog o zagađenju vazduha u Srbiji.

U saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine navodi se da je Trivan naglasio da problem zagađenja vazduha, koji „najviše indukuje saobraćaj, a potom i uticaj drugih izvora koji koriste fosilna goriva, mazut i ugalj“, moraju rešavati lokalne samouprave kroz kratkoročne i dugoročne planove u čemu će im Ministarstvo pomoći.

POVEZANE VESTI

„Srbija je u rešavanju svih značajnih pitanja u zaštiti životne sredine zabeležila ozbiljan pomak, ali od ovog trenutka neće moći da se ostvari ambiciozni napredak koji je planiran ukoliko se ne povećaju kapaciteti Ministarstva i lokalnih samouprava po pitanju ljudskih resursa“, navodi se u saopštenju, a dodaje se da su Trivan i Fabrici konstatovano da je neophodno „pod hitno ojačati administrativne kapacitete Ministarstva zaštite životne sredine“.

Fabrici je izrazio ohrabrenje za problem zagađenja vazduha, kao i podsticaj Srbiji u rešavanju ovog ekološkog problema „koji ne zna za granice“ i ukazao da bi bilo dobro da se saznaju podaci, na osnovu tih podataka deluje, a pored kratkoročnih, preduzimaju i strukturne mere.

On je predstavio novi program Evropske komisije „Grin dil“, kojim EU uspostavlja nove prioritete, u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena, a naglasio da je cilj Evrope da do 2050. godine postane prvi na svetu „ugljenično neutralni kontinent“.

„Evropska unija postavlja nove, sve veće izazove i ciljeve u zaštiti životne sredine“, naglasio je Fabrici i izrazio očekivanje da će te značajne ciljeve „deliti sa Srbijom kao zemljom koja se nalazi u procesu pristupanja EU“.