Igor Jurić: Tijana je očigledan dokaz da nam je potreban Amber alert

Vesti 04. nov 201917:47 > 17:53
Podeli:
Izvor: N1

Sistem Amber alert se pokazao uspešnim u više od 90 odsto slučajeva nestanka dece u evropskim zemljama koje ga primenjuju, rekao je za N1 Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić", koji očekuje da će ovaj sistem uzbunjivanja javnosti zaživeti i u Srbiji.

Brojni nestanci dece koji su za ishod imali zlostavljanja i ubistva, bili su povod da se u Americi razvije sistem uzbunjivanja koji je dobio ime po devetogodišnjoj devojčici Amber koja je oteta i pronađena mrtva. Sistem Amber alert jedinstven je po tome što se odmah po nestanku deteta alarmiraju policija, mediji, društvene mreže – jednom rečju svi.

Uvođenje tog sistema u Srbiji inicirala je Fondacija „Tijana Jurić“, a njen predsednik Igor Jurić istakao je u Danu uživo TV N1 da je nedavna otmica dečaka u Staroj Pazovi pokazala da društvo mora da zna kako da reaguje u takvim slučajevima.

„Sistem Amber alert podrazumeva da svi mediji kad se desi nestanak deteta, prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da na auto-putevima umesto ‘Vozite pažljivo’ stoje obaveštenja o otmici, ako postoji podatak o automobilu da se i on prikaže, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, da bankomati prikazuju fotografije otetog deteta… Bukvalno ceo sistem“, objasnio je Jurić.

U evropski zemljama u kojima se primenjuje pokazao se uspešnim u više od 90 odsto slučajeva otmica dece, dok je Amber alert u SAD prošle godine pokrenut 175 puta, od čega su 173 puta deca vraćena kući živi i zdrava, istakao je predsednik Fondacije „Tijana Jurić“.

Poslednja evropska zemlja koja je uvela Amber alert bila je Malta i za to joj je bilo potrebno šest meseci, ali budući da je reč o znatno manjoj zemlji od Srbije, Jurić je uveren da bi uz neophodne izmene zakona, infrastrukturu i obuku, ovde za to bilo potrebno do godinu dana.

Rekao je i da je dobio neku vrstu potvrdnog odgovora od premijerke Ane Brnabić, kao i nezvaničnu podršku ministra policije Nebojše Stefanovića, ali i da ostaje rezervisan prema obećanjima dok se incijativa ne realuzuje.

Pre svega je važno da se obuče ljudi koji bi bili zaduženi za pokretanje sistema, istako je Jurić, jer se Amber alert ne pokreće svaki put, već samo kada se ispune određeni kriterijumi, npr. da se zna da je dete životno ugroženo, da mu je neophodan lek, ili da ranije nije bežalo od kuće…

„I do sada je veliki problem bio to što se ne zna kriterijum – niti šta treba da rade građani, niti šta treba da rade mediji. I poslednji slučaj (otmice u Staroj Pazovi) pokazao je da su određeni mediji, kao i kod Tijane, prenosili lažne i neproverene informacije“, podsetio je.

Statistika na globalnom nivou, dodao je Jurić, pokazuje da kada dete nestane i ne pronađe se u prva tri sata, smrtnost je do 75 odsto.

„Kada je Tijana nestala, živela je posle otmice još tri sata i 15 minuta. Tijana je očigledan dokaz za to. Da se ne ponovi, da više nikad ne dođemo u situaciji da se ne zna šta ko treba da radi. Želim da dovedem sistem do savršenog stanja. Da ne bude prioritet Kosovo, penzija, budžet… već prvo da se vrati dete živo i zdravo, pa ćemo nastaviti da pričamo o ostalim problemima“, poručio je.

U tom kontekstu je prokomentarisao i reakciju dela javnosti na njegove pohvale na račun policije nakon što je uspešno rešila otmicu dečaka u Staroj Pazovi.

„Rekao sam ono što ja mislim, ako se na nečemu treba dobiti politički poen, ako je nešto politički marketing, neka bude to kada vratiš dete živo kući. Neka je taj ministar narednih 50 godina predsednik ove zemlje da mi je vratio dete živo! A sada što će mene okarakterisati kako sam ja Vučićev bot, Nešina ne znam šta… Ne mogu sa tim da se borim. Imam svoj stav, reći ću uvek ono što mislim“, poručio je Jurić.