Otkrivena bista Jevgenija Primakova u Ruskom domu u Beogradu

Vesti 04. nov 201916:56 > 17:03
TANJUG / RADE PRELIC

Bistu bivšeg premijera Rusije Jevgenija Maksimoviča Primakova su u Ruskom domu u Beogradu otkrili njegova udovica Irina Primakova i autor biste, a ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je Primakova nazvao ocem savremene ruske diplomatije koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag.

„Sa mnogo poštovanja biće upamćen i van ruskih granica“, rekao je Vučić i dodao da je njegov demarš 1999. godine za Srbiju značio mnogo, kao i da se Primakov borio za Srbiju, njeno pravo da postoji i da bude „svoja na svome“.

On je istakao da se danas vidi koliko je njegova politika bila dalekovida i dodao da je Primakov napravio zaokret u spoljnoj politici Rusije i da je želeo politiku multipolarnog sveta, kao i da je branio nacionalne interese.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko održao je svoj govor na srpskom iz, kako je rekao, ljubavi prema Srbiji.

„Jevgenij Maksimović je velika ličnost i protok vremena govori o veličini njegove ličnosti kao naučnika, diplomate i velikog humaniste“, rekao je Harčenko.

TANJUG / RADE PRELIC

On je dodao da je imao veliku sreću da sa njim sarađuje i da je njegov koncept multipolarnog uređenja sada zaživeo, kao i da njegovi principi sačinjavaju moderni koncept spoljne politike Rusije. Harčenko je istakao da je Primakov nudio da se problem u Jugoslaviji reši na miran način, ali da se zapad pripremao za vojno rešenje tj. agresiju protiv Srbije. On je podsetio da je Primakov radio na Rezoluciji 1244, kao i da je 1996. organizovao ministarsku konferenciju o primeni Dejtonakog sporazuma.

Bivši premijer Rusije i prijatelj Primakova Sergej Stepašin rekao je da nema sumnje da je Primakov i danas jedan od najpoštovanijih ljudi u Rusiji i da je bio čovek kojeg vlast nije iskvarila. On je rekao da 1999. godine nikome nije palo na pamet da će protivno odluci Saveta bezbednosti neko da bombarduje Jugoslaviju i da je taj događaj bio poučan za Rusiju.

Direktorka Ruskog centra nauke i kulture Eleonora Mitrofanova opisala je Primakova kao milog čoveka uvek spremnog da pruži ruku pomoći. Ona je rekla da je važno da se bista otkriva u 20. godišnjici bombardovanja Jugoslavije i da je to vreme da se podseti na okretanje aviona na Atlantiku kao znak njegovog protivljenja bombardovanju i zaokreta u spoljnoj politici.

Svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Himne Rusije i Srbije izveo je orkestar garde Vojske Srbije.