Vučić: Otvoren i iskren razgovor sa Palmerom, mnoge stvari smo razjasnili

Vesti 04. nov 201911:11 > 11:12
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razgovor sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom bio otvoren, iskren i dodao da je zadovoljan sadržajem razgovora.

„Zadovoljan sam jer smo razmotrili sva sporna pitanje, sve razlike koje postoje između nas, odlučni da pronalazimo rešenja u budućnosti koja bi značila i bolje bilateralne odnose između SAD i Srbije, ali i konstruktivan pristup i pokušaj da se u odnosima s Prištinom što pre vratimo dijalogu“, rekao je Vučić.  

Vučić je rekao da je poznato da su stavovi SAD i Srbije o Kosovu različiti.

Vučić veruje da će za dva ili tri meseca biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

„Ali sam zhavalan Palmeru što je bio spreman da čuje i sasluša šta mislimo. O svim spornim pitanjima sam otvoreno govorio sa Palmerom, samo ne volim da o tome govorim javno. Palmer je meni rekao sve šta se SAD ne sviđa u srpskoj politici. Mislim da smo mnoge stvari razjasnili“, rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija spremna za kompromis, ali da „nije i nikada neće biti spremna za sopstveno unižavanje i ponižavanje svog naroda na Kosovu i Metohiji i naroda u celini i svoje države“.

Predsednik Srbije je dodao da Srbija ceni podršku SAD evropskom putu Srbije.

Govoreći o bilateralnim odnosima sa SAD, Vučić je ponovio poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

„Verujem da bi to bio veoma snažan impulos razvoju naših odnosa i da bi predsednik Tramp na licu mesta mogao na najbolji način da oceni situaciju u Srbiji i regionu i da vidi kako i na koji način bi ga srpski narod dočekao“, rekao je predsednik Srbije.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je istakao da je ekonomska saradnja i trgovinska razmena između SAD i Srbije sve uspešnija.

Palmer ocenio je da je istorijska greška što nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i SAD podržavaju integraciju regiona u EU.

„Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i mi ćemo raditi sve što možemo da ubedimo EU da promeni stav pre sastanka lidera u Zagrebu“, izjavio je kratko Palmer.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Palmer je rekao da je „jasno da je Srpska lista dobila podršku velike većine Srba na Kosovu i pravo da bude predstavljena u Vladi Kosova“.

Predsednik Vučić i Palmer su prvo održali sastanak „u četiri oka“, a kasnije su im se pridružili ambasador u Srbiji Entoni Godfri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.