Ruski avion došao da gasi požare tek pošto je kiša obavila veći deo posla

Vesti 03. nov 201919:20 > 19:28
MUP Srbije

Višednevni požari na Staroj planini buknuli su 27. oktobra. Kako bi se situacija normalizavala, u akciju gašenja vatre, od juče je uključen ruski avion "iljušin 76". Međutim, da li je takav potez napravljen kasno, s obzirom na to da je Vlada Srbije, dolazak aviona od Rusije zatražila tek peti dan od izbijanja požara? U zvaničnom dokumentu se navodi i da je za takve potrebe iz budžetskih rezrevi izdvojeno više od 22 miliona dinara, dok će dodatni troškovi zavisiti od angažovanja aviona.

Stara planina okupirana vatrom. Višednevno širenje požara. Pošto je plamen zahvatio i teško pristupačna područja, vatrogasci su bili na mukama.

Zbog toga su iz Sektora za vanredne situacije poslednjeg dana oktobra najavili da očekuju pomoć Rusije.

„Ja bih prvi najviše voleo od svih, i moji ljudi naravno, da su mogli da dođu i ranije, ali prosto su procedure takve, ono što je meni važno da je pravovremeno poslat zahtev za pomoć, a sada šta da radite neki put to tako malo duže traje“, rekao je u četvrtak načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

A da li je zahtev poslat na vreme, s obirom na to da su požari na Staroj planini buknuli 27. oktobra? U zvaničnom dokumentu objavljenom u Službenom glasniku se navodi da je Vlada Srbije, dolazak aviona za gašenje požara “iljušin”, od Rusije zatražila tek peti dan od izbijanja požara.

N1

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija poručuje da ostaje nejesno zašto je država takav zahtev uputila, kada je, kako kaže, u Nišu 2014, osnovan Rusko-srpski humanitarni centar za krizne situcije.

„Moglo bi se zaista postaviti pitanje na kojim principima funkcioniše taj zajednički Rusko-srpki humanitarni centar, ako se angažovanje aviona plaća, i ako avioni nisu dostupni u Srbiji, onda čemu centar ukoliko bi se u svakom slučaju mogao pozvati avion iz Rusije i da se plati bez postojanja takvog centra“, pita Minić.

Prema pisanju pojedinih medija, požar je ugašen 31. oktobra zahvaljujući kiši. Uprkos tome, ruski avion je sleteo na niški aerodrom 1. novembra, dok je akciju gašenja vatre započeo dan kasnije. Tom prilikom je, prema podacima ruskog ministarstva za vanredne situacije izlio više od 84 tone vode i zaustavio širenje vatre.

A koliko bi takva akcija mogla da košta republičku kasu?

N1

U odluci Vlade se navodi da je za tako nešto iz budžetskih rezrevi izdvojeno više od 22 miliona dinara, dok će dodatni troškovi zavisiti od angažovanja ruskog aviona.

Taj trošak je sada pomalo pod znakom pitanja, jer je avion stigao kada je najveći deo posla obavljen, ističe novinar lista „Danas“ Aleksandar Milošević.

„Tako da ja mislim da bi za ubuduće Srbija trebalo da razmisli o tome kakva je komunikacija sa ruskim vlastima, zašto smo mi morali da čekamo četiri ili pet dana da bi taj avion stigao kod nas, i da li bi možda bilo bolje da mi budžetom za narednu godinu planiramo nabavku aviona nekih za gašenje požara koji će biti kod nas da delujemo preventivno, a ne da čekamo da nam se ovakve stvari dese“, kaže Milošević.

Podaci pokazuju da je „Iljušin 76“ opremljen specijalnom opremom za polivanje i da odjednom na glavno žarište može da izruči više od 42 tone vode. A zbog čega je zahtev za dolazak aviona poslat tek 31. oktobra i koliko će angažovanje ruske letelice zaista da košta republičku kasu, odgovori na ta pitanja iz Vlade Srbije za N1 nisu stigli.