Biro: Kićenje ordenjem i titulama treba da skrene priču s gafova i afera

Vesti 03. nov 201912:03 > 12:08
Tanjug/Tanja Valič

Nekadašnji profesor kliničke psihologije Univerziteta u Novom Sadu Mikloš Biro izjavio je da "kićenje" predstavnika vlasti akademskim titulama, ordenjem ili drugim zaslugama pre svega ima marketinški značaj u skretanju pažnje sa njihovih "gafova i afera", ali i da je dodatni pokušaj kontrole svih aspekata života gradjana koja je svojstvena totalitarnim režimima.

„Podrazumeva se da neko ko tako drži vlast, na jedan potpuno totalitaran, diktatorski način – ima neutaživu želju za kontrolom svega i svih. Vlast želi da nas u potpunosti preplavi u svim aspektima života, a kad se vlast tako sprovodi, držioci, promoteri i sprovodioci te vlasti imaju doživljaj omnipotencije“, rekao je Biro za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, u tom doživljaju „omnipotencije“ (svemoći, svemogućnosti), oni u jednom trenutku hoće ne samo da budu vlast nego žele da budu i bogati pa „kradu na sve strane“, hoće da budu cenjeni pa se „kite lažnim ordenjem, lažnim doktoratima i ukradenim stvarima“.

„Jer, to su u stvari ukradene stvari – ukraden je i doktorat, kao i orden, jer ničim nije zaslužen, sem možda nekim parama kojima je plaćen crkveni luksuz koji vidimo na svakom koraku“, kazao je Biro.

Na pitanje šta takvo ponašanje govori o univerzitetu ili crkvi, koji im dodeljuju takve titule i priznanja, on je ocenio da to govori o njihovom „poltronstvu i snishodljivosti, a istovremeno o jednoj ‘jajarskoj’ trgovini – ti meni pare, ja tebi orden“.

N1

Mikloš Biro je ocenio da se vlast ne boji ničega jer ima potpunu kontrolu.

„Ta kontrola nije demokratska i nije legitimna, ali jeste kontrola. I kad neko ima takvu vrstu kontrole, onda ga baš briga šta će misliti taj intelektualni, misleći svet. Oni samo brinu da ostanu na vlasti i rade šta im padne na pamet“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dokle će to biti tako, zavisi od gradjana koji treba da se bune što kompletna vlast i svi instrumenti prinude i ucene leže u rukama vlasti.

„Ako kažem da je neko poltron ili snishodljiv, istovremeno moram da se zabrinem jer su mnogi od njih zaista ucenjeni da to rade, što je još strašnije, i što onda možda nije za osudu nego za žaljenje i užasavanje“, naveo je Mikloš Biro.