Stojčić: Najviše glasova građana ima predlog da se most stavi u park Ušće

Vesti 02. nov 201911:55 > 11:59
N1

Anketa o sudbini Starog savskog mosta i dalje traje na sajtu Grada Beograda, a gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da je najviše glasova dobio predlog da se luk mosta nađe u parku Ušće, a da se ispod njega smeste komercijalno-turistički sadržaji.

Marko Stojčić je na RTS-u ponovio da ova opcija podrazumeva izgradnju novog pešačko-biciklističkog mosta od Bloka 70a do Ade Ciganlije, dok druga opcija predstavlja preseljenje mosta na drugu lokaciju. Prema njegovim rečima, na anketu se odazvao do sada najveći broj ljudi.

„Oko 3.500 ljudi predlaže prvu varijantu, a preseljenje mosta predlaže oko 2.500 ljudi. Na proleće kreće izgradnja novog mosta. Ideja je da se maksimalno zadrži stari most zbog saobraćajne veze koja je neophodna. Očekujemo da krajem sledeće godine bude demontaža i da tu svega nekoliko meseci ne bude kolskog i drugog saobraćaja“, naveo je Stojčić.

POVEZANE VESTI

Na kritike Saveza za Srbiju da 17 odsto saobraćaja prolazi Savskim mostom i da će ukoliko se on zatvori, a alternativa ne bude spremna, nastati kolaps, Stojčić odgovara da tim mostom danas prolazi manje od 10 odsto saobraćaja, a da je suštinska stvar – tunel.

„Tih 17 posto ne odnosi se na saobraćaj preko mosta, nego u budućnosti na saobraćaj koji će se naći u tunelu. Tunel je suštinska stvar koja je vezana za most, kao i kružni tok na novobeogradskoj strani čija je namena da usmeri saobraćaj sa Brankovog mosta na budući Savski most koji će imati četiri saobraćajne trake, dve biciklističke i dve pešačke. On se produžuje u tunel kod Ekonomskog fakulteta i izlazi na Ulicu Despota Stefana. Kroz taj tunel prolaziće 17 odsto automobila“, naveo je Stojčić.

Prema njegovim rečima, tim mostom danas prolazi manje od deset odsto saobraćaja.

„Njegova pozicija nije dobra da bi bila pravilna osovina ulaska u tunel, mora da se pomera u stranu. Most je postavljen u Drugom svetskom ratu, a nije planiran za tu poziciju, već je planirano da bude postavljen u okolini Pančeva. To je bio privremeni most koji nikada nije projektovan za potrebe te lokacije. Opet bi podrazumevao potpuno demontažu i dekonstrukciju, što nema ekonomske isplativosti“, naveo je Stojčić.

Čim se završi anketa u vezi sa Starim savskim mostom, građani će moći da se izjašnjavaju o linijskom parku – teritoriji od Beton hale do Pančevačkog mosta.

„Trenutno je tu pruga koja se ne koristi. Četiri i po kilometara rekreativne površine je nešto što treba oplemeniti i napuniti sadržajima. Mi ćemo predložiti nekih dvadeset funkcija, a na njima je dodaju nešto što misle da je potrebno tom prostoru ili se odluče za nešto što mi ponudimo“, zaključio je Stojčić.