Pregovori Beograda i Prištine "u komi", ima li kraja odlaganju

Vesti 01. nov 201916:57 > 17:02
Reuters/Hazir Reka

Pred sastanak sa američkim izaslanikom Metjuom Palmerom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nema nikakvu dilemu da je cilj Sjedinjenih Država da Srbija prizna Kosovo, ali da mu nije jasno šta je stav Evropske unije i da očekuje da mu to bude jasno saopšteno.

Sednica Saveta bezbednosti samo je potvrdila – pregovori Beograda i Prištine su u stanju kome. Bila je to još jedna rasprava o tome ko je kriv za nesprovođenje odredbi Briselskog sporazuma i ko koči nastavak dijaloga.

„Mogu da kažem da ljudi na Kosovu i Metohiji ne smeju da budu taoci samovolje i jednostranih poteza Prištine kojima se onemogućava nastavak dijaloga“, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Dame i gospodo, nema potrebe ni da se kaže da je jedina vlada koja radi na podeli Srba na Kosovu ona koja sedi u Beogradu“, rekla je ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

POVEZANE VESTI

Mesta za međusobne optužbe i slobodna tumačenja ima, pošto organizator pregovora Evropska unija nije garantovala sprovođenje briselskih dogovora i, kako kaže predsednik Srbije, nije razjasnila šta je njen cilj.

„Oni nam nisu rekli na početku da je priznanje Kosova kraj procesa, već su rekli da je to „potpisivanje obavezujućeg dokumenta“ koji bi stvorio uslove za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova, u zavisnosti od toga da li je neka zemlja priznala Kosovo ili ne. Ali, nigde nije pominjano „explicité“ priznanje Kosova. Čekamo da vidimo šta će da kažu“, kaže Aleksandar Vučić.

Pobednik izbora na Kosovu Aljbin Kurti jeste signalizirao da je spreman da ukine takse na robu iz Srbije, što je uslov Beograda za nastavak dijaloga. Međutim, on ima svoje uslove. 

„I kada su se usvajale, on je govorio o njima kao o populističkoj meri Haradinaja i Tačija. Ali je najavio recipročne mere. E sada, je pitanje šta znače recipročne mere? Ako Kosovu najviše smeta kampanja Srbije za povlačenje priznanja, šta bi bile recipročne mere Prištine? Ona ne može da zahteva da zemlje širom sveta povlače priznanje Srbije“, kaže asistent na FPN stefan Surlić.

Dok se čeka da Vlada Kosova bude formirana, druga prepreka brzom nastavku dijaloga se približila.

„Već ulazimo u predizbornu utakmicu u Srbiji. Prema tome, očekujem da ćemo tek u maju ili junu sledeće godine moći da govorimo o dve Vlade i u Beogradu i u Prištini koje će imati legitimitet da uđu u tu dugo najavljivanu finalnu fazu pregovora“, kaže Surlić.

A da li je tu kraj odlaganjima – verovatno ne – baš u junu oči celog sveta okrenuće se ka Americi i predizbornoj kampanji koja će tada uveliko početi kroz preliminarne izbore za protivnika Donalda Trampa iz Demokratske partije.