Ljimaj: CIK više gledala da sačuva sebe nego izborni proces

Vesti 31. okt 201917:31 > 17:34
AFP/Armend Nimani

Predsednik Socijaldemokratske inicijative (SDIK) i kandidat za premijera koalicije SDIK, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde Fatmir Ljimaj je optužio Centralnu izbornu komisiju da joj je prvenstveni zadatak bio da sačuva samu sebe a ne izborni proces čime je upropastila izborni proces.

Ljimaj je na konferenciji za medije u sedištu stranke rekao da je „haotična situacija oko izbora rezultata toga kako CIK upravlja ovim procesom“.

„Šteta je što tako dobar proces CIK dovodi u pitanje“, kazao je Limaj.

„Sazvao sam ovu konferenciju da iznesem neke žalbe koje se tiču administriranja izbornog procesa. Ovo danas pokazuje da smo u čudnoj situaciji, do sada bez presedana. Šestog oktobra bio je jedan od najboljih procesa koje je Kosovo dosad imalo. Do tada su građani Kosova dali sve od sebe. Problemi su počeli da se pojavljuju kada je sproveden proces glasanja. Problem koji je nastao bilo je pitanje obrasca, obrasca koji je napravila CIK i distribuirala po celom Kosovu. Ovaj obrazac je imao ozbiljne nedostatke u lancu, pa je stvorio probleme“, istakao je Ljimaj.

On je kazao da je zbog tih grešaka u obrascu njihov zahtev bio da se prebroje svi glasovi.

„Umesto da problem reši u celosti, CIK je pokušao da zatvori taj proces. CIK je bio više zabrinut za integritet svoje institucije, međutim je uništio njen integritet, ali je doveo u pitanje ceo izborni proces“, ocenio je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, haotična situacija je nastala zbog lošeg upravljanja izbornim procesom od strane CIK-a, što je dovelo do jučerašnje odluke Vrhovnog suda za glasove dijaspore i kazao je da odluka Vrhovnog suda izmenila Zakon o izborima.

Ljimaj je CIK optužio da nije spreman da donosi odluke, da nije doneo odluku o glasačkim listićima „prokrijumčarenim iz Srbije“ i glasovima dijaspore, čime je više puta kršio zakon.

„Zbog neodgovornosti CIK-a dolazimo do haotične situacije koja je upropastila izborni proces „, rekao je Ljimaj.