Predsednica CIK Kosova najavila mogućnost ponovnog brojanja svih glasova

Vesti 31. okt 201909:12 > 09:16
N1

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka najavila je mogućnost ponovnog brojanja svih glasova na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu zbog, kako je rekla, mogućih žalbi političkih stranaka na konačne rezultate.

Rezultati će, dodala je ona, biti objavljeni posle brojanja glasova iz dijaspore koji su sa zakašnjenjem stigli u CIK.

„Ne mogu da predvidim, ne mogu reći kraj novembra ili početak decembra. Ako ima žalbi, može se dogoditi prebrojavanje glasova. Mogu reći da ovaj oblik žalbi treba da se reguliše kao i u drugim zemljama, jer je ovo produženje zaista maltretiranje“, rekla je ona.

Daka je naglasila i da može biti generalnog prebrojavanja glasova, jer postoje žalbe političkih stranaka i kandidata za poslanike.

Vrhovni sud Kosova je u sredu prihvatio žalbu Samoopredjeljenja i poništio odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) kojim je zabranjeno ponovno brojanje 4.639 glasačkih listića iz dijaspore koje su u CIK stigle posle zakonom utvrđenog roka. Prethodno je IPŽP odbio nekoliko žalbi zbog toga što nisu bili objavljeni konačni rezultati izbora, posle kojih političke stranke i ostali kandidati za poslanike imaju pravo žalbe.

Koalicija Socijademokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde, žalila se na odluku CIK da se prebroje glasovi koji su, prema njima, nezakonito stigli iz Srbije.

CIK je posle odluke Vrhovnog suda dužan da u najkraćem roku, već u četvrtak počne brojanje ovih glasova i da nakon toga proglasi konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu na kojima je pobedilo Samoopredeljenje, a na drugom mestu je Demokratski savez Kosova. Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova, a na četvrtom koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova.

Za sada nije poznato da li su koalicija Socijaldemokratska incijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde prešle cenzus od 5 odsto.