Zaustavljeno širenje požara na Staroj planini

Vesti 31. okt 201908:47 > 08:49
N1

Na Staroj planini je zaustavljeno širenje vatre i trenutno se kod lokaliteta Arbinje samo dežura, dok je situacija kod lokaliteta Topli Do nešto teža i tamo je više od 200 ljudi na terenu, rekao je za RTS Zvonimir Baković iz Srbijašuma.

Deo požara iznad sela Dojkinci je pod kontrolom, a vatrogasci i žandarmerija su uspeli da spreče da vatra stigne do šumskog kompleksa Arbinje, pa požarima nisu bili ugroženi stanovništvo i naselja.

PROČITAJTE JOŠ:

Iznad sela Topli Do je teža situacija zbog nepristupačnog terena, a vatrogasci su prinuđeni da pešače i po nekoliko kilometara. Očekuje se i dolazak ruskog aviona „iljušin 76“.

„Prema prvim procenama, požarom je zahvaćeno negde oko 50 hektara, a izgorela je neobrasla površina sa suvim rastinjem“, rekao je Baković, dodavši da je požar došao iz pravca Bugarske.

Vetar otežava gašenje požara a zbog teškog terena nema ni telefonskog signala pa je komunikacija otežana.

Baković je istakao da se za sada ne zna uzrok, ali da je evidentno da je 95 odsto požara ove godine izazvao čovek.

On je istakao da će biti potrebno više od 100 godina da bi se ekosistem vratio u stanje pre požara.

Kiša zaustavila širenje požara

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Pirota Sreten Savov izjavio je da je kiša koja je noćas pala na području Toplog Dola na Staroj planini, zaustavila dalje širenje požara i smanjila rizik od šteta.

„Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica, žandarmerije, dobrovoljci i meštani su i dalje na terenu i očekujemo da se vatrena stihija na tom potezu Stare planine, danas obuzda“, kazao je Savov za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, situacija na području sela Dojkinci je danas bolja nego juče. „Mi ćemo danas zajedno sa članovima Radio kluba Pirot obići ovaj teren i videti kakva je situacija na terenu“, rekao je Savov.

On je dodao da se već nekoliko dana na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije onima koji gase požar na području Toplog dola nosi pomoć. „Obezbeđujemo gorivo, hranu i vodu“, rekao je Savov.

Stefanović: Požari na Staroj planini biće lokalizovani u naredna dva dana

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da požari na Staroj planini budu u potpunosti lokalizovani u naredna dva dana.

„Najveći deo požara je na strani Bugarske. Stanje je danas bolje, još uvek ima ‘džepova’ na našoj strani ali radimo na rešavanju“, kazao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu. 

On je kazao da je na gašenju požara angažovano 103 vatrogasaca spasioca, 30 pripadnika žandarmerije, određeni broj policijaca i 17 službenika Srbija šuma. 

„Dobrim i pravovremenim angažovanjem spasili smo velike šumske komplekse. Spasen je Strogi rezervat prirode Arbinje“, dodao je. 

Stefanović je rekao da Vlada Srbije odobrila sredstva za korišćenje ruskog aviona „Iljušin 76“ koji ima zapreminu 42 tone vode za gašenje požara. 

Kako je naveo, on će predložiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da nagradi Sretenjskim ordenom vatrogasce koji su se istakli tokom ovog i ranijih požara. 

Govoreći o požarima u Pčinju, on je rekao da su lokalizovani. 

„U akcijama gašenja požara učestvuje 87 vatrogasaca, 100 pripadnika Vojske Srbije i tri helikoptera koji su izvršili 47 naleta“, kazao je on.