Podići svest o vršnjačkom nasilju – tiče nas se i kad nije naše dete u pitanju

Vesti 30. okt. 201918:03 > 18:11
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Sanja Đurđević iz Visoke škole za socijalni rad ocenila je u Danu uživo da je jedan oblik prevencije nasilja i podizanje svesti da nasilje postoji i da nas se tiče i kad nije naše dete u pitanju. "Trebalo bi napraviti klimu u ovom društvu da prevenira nasilje", kaže ona. Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže da škole imaju timove, a da je upitno kako rade. "Roditelja treba obučiti da prepozna nasilje, članovi ovog društva ne prepoznaju nasilje", kaže on.

Ustanovljene su, reklo je resorno ministarstvo, „precizne procedure zaštite učenika od svih oblika nasilja“ koje su sve ustanove u obavezi da sprovode.

POVEZANE VESTI

Đurđević kaže da su roditelji obavezni da prijave nasilje predstavniku škole, po pravilniku o sprečavanju nasilja u školama.

„Nastavnici pozivaju roditelje i kada se desi neka sumnja na nasilje i neki prvi ili drugi nivo nasilja, nasilje je podeljeno na nivoe, kako bi i procedure bile precizne“, kaže ona.

Dodaje da je jedan oblik prevencije nasilja i podizanje svesti da nasilje postoji i da nas se tiče i kad nije naše dete u pitanju. 

„Trebalo bi napraviti klimu u ovom društvu da prevenira nasilje“, kaže ona.

Markov kaže da, kada govorimo uopšte o nasilju u obrazovanju, jedno je teorija, a drugo praksa.

„Škole imaju timove, kako rade je vrlo upitno, negde je bolje, negde lošije. Roditelja treba obučiti da prepozna nasilje, članovi ovog društva ne prepoznaju nasilje. Da li je ovo država ili pauba pijanih mornara, jedan dan svi zajedno piju, drugi dan se biju“, kaže on.

Izvor : N1

Kako kaže, vlast preti opoziciji, opozicija vlasti, „ovaj će da šamara ovog, ovaj poziva ovog da dođe sa njim da se obračuna jer je jači“…

„Na naslovnim stranama imamo nasilje, verbalno, ali ono lako pređe u fizičko“, kaže on.

Đurđević kaže da je jedna od oabveza tima da upozna roditelje i učenike šta je nasilje, da organizuje različlte forume, seminare, edukacije, obuke…

„Važno je da to rade i mediji i država, ali i nastavnici i svi u školi, a ne samo tim za prevenciju nasilja. Njihova obaveza treba da bude preventivna“, kaže ona.

Istakla je da taj tim formira direktor, ali da sve to piše negde u tom pravilniku.

„Problem je u našoj zemlji, da to što piše negde na papiru, postoji razlika između normativnog i onoga što je praksa“, kaže ona.

Markov kaže da nije baš lako sazvati tim.

„To podrazumeva i dolazak roditelja, a dovesti roditelje u školu danas je često misaona imenica. Škola je danas tržište, nažalost, bore se za svakog učenika, što znači da će neki direktor i prikriti nasilje“, kaže on.

Kaže da se o nasilju ne može pričati na nivou incidenta, nego da se ovom temom treba baviti na nedeljnom, ako ne i na dnevnom nivou.

Izvor : N1

Đurđević kaže da je to vrlo kompleksna priča, kao i da je svaki slučaj za sebe.

„Procedura mora da bude jasna, bukvalno na ulazu u školu, i roditelju i učeniku“, kaže ona.

Govoreći o nivoima na koje se nasilje deli, rekla je da je prvi nivo najblaži oblik nasilja, a da je on podeljen na fizičko, psihičko, seksualno i internet nasilje.

„Podrazumeva zadirkivanje, koškanje, gurkanje, slanje neprimerenih SMS poruka, ponižavanje, uvrede… Kada neko iz škole to primeti, trebalo bi da signalizira. Tada može, a ne mora da se uključi roditelj“, kaže ona.

Drugi nivo je, objašnjava, sve isto, ali u jačem stepenu.

„Tada su obavezni da pozovu roditelje u školu, a ako se ne odazovu, taj pravilnik podrazumeva da se kontaktira Centar za socijalni rad. Treći nivo su veći prestupi koji se graniče sa krivičnim delima, tada sankcije mogu da snose i učenik i roditelj“, kaže Đurđević.