Tanja Fajon "bez rukavica" u Skupštini Srbije: Nema napretka u slobodi medija

Vesti 30. okt. 201917:32 > 17:37
Podeli:
Izvor: Tanjug/Bojan Štekić

Kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i prodruživanje Evropska unija - Srbija Tanja Fajon istakla je da je, kao bivšu novinarku, brine situacija sa slobodom medija u Srbiji, podsećajući da je u prošlom izveštaju Evropske komisije konstatovano da nije bilo nikakvog napretka u toj oblasti.

Fajon je, na sastanku u Skupštini Srbije, istakla da joj je žao što vidi da Srbija ne napreduje i da je brinu informacije o nasilju i zastrašivanju novinara, što ne bi trebalo da se događa u zemlji koja ima aspiracije da postane članica EU.

Ona je rekla da očekuje 12. novembra otvoreni dijalog u parlamentu o Regulatornom telu za elektronske medije i da veruje da će izbor njegovih članova biti nezavisan i transparentan.

Srbiji je potrebno pluralističko medijsko okruženje, rekla je Fajon, koja je poslanike obavestila da je na sastanku sa premijerkom Srbije rečeno da je najnovija verzija Medijske strategije poslata u Brisel.

Bojkot može doneti više štete nego koristi

Izvor : FoNet/Zoran Mrđa

Fajon je iznela zabrinutost i zbog nastavka bojkota rada parlamenta opozicionih poslanika, uz nadu da će se pre izbora situacija normalizovati i da će se oni vratiti u Skupštinu.

POVEZANE VESTI

Funkcionalan dijalog je u parlamentu, ne van njega, rekla je Fajon, koja je pozdravila što je zaustavljena praksa opstrukcije rada skupštine od poslanika većine.

Fajon je kazala da se za novembar priprema druga runda međupartijskog dijaloga i da veruje da će se pronaći način da se u njega uključi i najveća opozicioni savez, koji sada to odbija.

Mi više volimo dijalog i izbore nego bojkot, to je ekstremno političko rešenje, koje može doneti vište štete nego koristi, ocenila je Fajon.

Fajon je iznela nadu da će po formiranju nove vlade u Prištine biti nastavljen dijalog sa Beogradom.

Zabrinutost zbog saradnje sa Rusijom i Kinom

Srbija ima najniži stepen usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, upozorila je Fajon, uz ocenu da se nastavlja saradnja sa Rusijom i da je 25. oktobra potpisan sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Taj blok je formirao ruski predsednik Vladimir Putin sa ciljem da bude rival evropskom zajedničkom tržištu, a ako je Srbija ozbiljna u svojom evropskoj orijentaciji, onda treba da donose političke odluke koje je približavaju tome.

Srbija će morati da otkaže sve te bilaterane sporazume ako i kada postane član EU, rekla je Fajon.

Fajon je navela i da je Evropski parlament zabrinut zbog intenziviranja odnosa Srbije sa Kinom, koja našu zemlju vidi kao ključni transportni koridor ka EU.

Orlić tvrdi da je medijska situacija u Srbiji bolja nego 2012.

Izvor : FoNet/Zoran Mrđa

Kopredsedavajući delegacije Srbije pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i prodruživanja Evropske unije – Srbija Vladimir Orlić rekao je da postoje različite liste koje se na svetskom nivou bave pitanjima slobode medija i rangiranja zemlja, a Srbija zauzima bolju poziciju nego 2012. godine na listi „Vorld pres“.

Na rang listi londonskog Ekonomista, rekao je on, Srbija se nalazi u istoj kao i SAD, dok je na listama Kejto i Frejzer instituta i indeksa ljudskih sloboda na rekordnom visokom nivou.

Kada je reč o listi NUNS, rekao je Orlić, manje je fizičkih napada na novinare nego 2011. i 2012. godine.

Iz SNS-a poručuju da je Skupština mesto za dijalog

Orlić je rekao i da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen čim se ukinu takse na robu iz Srbije, uz napomenu da bi on trebalo da bude način za pronalaženje komromisnog rešenja.

Orlić je na sastanku u Skupštini Srbije rekao da je problem što se iz Prištine čuju glasovi o preispitivanju već postignutih sporazuma, što dovodi u pitanje i u ulogu EU.

Srbija smatra EU kredibilnim medijatorom u dijalogu i zato je pozivamo na proaktivniji pristup, kazao je Orlić.

Orlić je govorio o značaju međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, zahvaljujući kolegama iz Brisela što su prepoznali Skupštinu Srbiju kao mesto za rešavanje političkih razlika.

Nadam se de će to shvatiti i predstavnici pojedinih političkih stranaka koji odbijaju učešće u tom dijalogu, rekao je Orlić i istakao da se radi o manje od polovine poslanika u parlamentu.

Joksimović poručuje da je kvalitet važniji od brzine

Izvor : FoNet/Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je logično da je Tanja Fajon, kao bivša novinarka, zaintersovana za pitanje medija, podsećajući da je rad na Medijskoj strategiji bio obnovljen upravo zato što je bio doveden u pitanje kredibilitet tog procesa izlaskom pojedinih novinarskih udruženja.

Ceo proces trajao je duže od godinu dana, čak i po cenu da promašimo neke rokove, ali kvalitet nam je bio važniji od brzine, rekla je Joksimović na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija.

Kada je reč o napadima na novinare, Joksimović je navela da su procesuirani svi slučajevi koji su prijavljeni tužilaštvu, neki su u fazi podizanja optužnice, a negde se prikupljaju dokazi.

Dobro je da u Srbiji nema ubistva novinara, kao u Bugarskoj, na Malti i u Slovačkoj, istakla je Joksimović i dodala da je Srbija pokrenula proces rešavanja ubistva novinara koja su decenijama bila nerešena.

Joksimović je kazala da se čekaju komentari iz Brisela na nacrt Medijske strategije, potom će se praviti akcioni plan, pa sledi čitav niz proceduralnih koraka kojima će se zaokružiti okvir i potom primeniti zakoni.

Politička volja za to postoji, nigde nije išlo lako, ali postoji volja, podrška EU i OEBS i nadam se da ćemo imati i bolje rezultate rangiranja, rekla je Joksimović.

Srbija na putu popravljanja izbornih uslova

Joksimović je naglasila da Vlada Srbije ne beži ni od jedne teme, posebno kada je reč o izbornim uslovima, podsećajući da je Srbija na pravom putu popravljanja izbornih uslova kroz primenu preporuka ODIHR.

Opozicija bojkotuje izbore, a paradoksalno je da govorimo o tome da uz parlamentarnu opoziciju govorimo i o bojkotu Saveza za Srbiju, koji su vanparlamentarna opozicija, rekla je ona.

Meni je neverovatno da oni govore o bojkotu, pa na koji način želite da postanete parlamentarna stranka, upitala je Joksimović, uz podsećanje da su i oni pozvani da učestvuju u međupartijskom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Joksimović je rekla i da je Srbiji jasno da stupanjem u članstvo EU prestaju da važe bilateralni sporazumi sa trećim državama, među kojima je i onaj o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.