Gutereš: Duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak

Vesti 30. okt. 201917:01 > 17:04
Podeli:
Izvor: Reuters/Carlo Allegri

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa što je otvorilo rizik od narušavanja stabilnost na terenu.

U novom tromesečnom izveštaju o radu Unmika koji će biti razmatran na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN Gutereš se založio za skoro formiranje nove vlade Kosova nakon izbora kako bi se dijalog s Beogradom mogao brzo nastaviti, kao i za uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga.

Gutereš je u izveštaju koji se odnosi na period od 16. maja do 15. septembra pozdravio napore usmerene na osiguravanje veće uključenosti širih segmenata društva u političke procese na Kosovu, dodajući da posebno ohrabruje žene i mlade da se uključe i da predvode u demokratskom upravljanju Kosovom.

On je naveo da je za izgradnju poverenja Kosovu neophodno jačanje vladavine prava i kredibilno, nezavisno i nepristrasno sudstvo.

Generalni sekretar UN je pozdravio napore da se žrtvama seksualnog nasilja tokom konflikta na Kosovu obezbedi pravo na odštetu, ali je ukazao da proces obeštećivanja žrtava nije u potpunosti inkluzivan.

Gutereš je pozvao sve relevantne aktere da štite versku baštinu na Kosovu i da obezbede da mesta za bogosluženje budu bezbedna kako bi sve zajednice mogle da praktikuju svoju veru u miru.

Takođe je pozvao kosovske institucije i međunarodne aktere da nastave punu podršku i saradnju u naporima u istrazi zločina počinjenih tokom sukoba na Kosovu, što je, kako je ocenio, od suštinske važnosti za mirnu budućnost Kosova.

Gutereš je u izveštaju pozdravio kontinuirane napore Radne grupe za nestale kao i planiranu izmenu Zakona o nestalima ocenivši da je rasvetljavanje sudbine nestalih na Kosovu ključno za postizanje dugoročnog poverenja.

Gutereš je naveo da je razočaran zbog malih doprinosa fondu UN za podršku zajednicama Aškalija, Egipćana i Roma pogodjenih trovanjem olovom na Kosovu i pozvao države članice, ostale aktere i organizacije da doprinesu fondu.

Generalni sekretar UN je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog privodjenja pripadnika Unmika 28. maja i nastavak sudskog postupka koji protiv njih vode kosovske valsti koje je pozvao da osiguraju poštovanje privilegija i imuniteta pripadnika UN.