Kajgo za profesionalno i depolitizovano Narodno pozorište

Vesti 22. apr. 201510:15 > 10:17
Podeli:
Izvor: N1

Jelena Kajgo, rediteljka i predsednica upravnog odbora Narodnog pozorišta, rekla je u Novom danu televizije N1, da sa nada da će Vlada Srbije uskoro odobriti imenovanje reditelja Božidara Đurovića za upravnika Pozorišta, kako bi ta institucija počela normalno da funkcioniše.

Đurović je izabran na konkursu, a Upravni odbor je 4. marta doneo odluku o njegovom imenovanju za upravnika Narodnog pozorišta. Od tada se čeka da Vlada Srbije potvrdi odluku o imenovanju.

“Mi ne znamo o čemu se radi i zašto je to potrajalo toliko dugo. Tim pre što možda to ni nije neki vanredni slučaj da Vlada produži mesec dana od izbora do imenovanja. Ali ovde je prosto problematično zato što smo ušli u tu nezgodnu situaciju, ušli smo u polemike, i prosto bi bilo dobro da se ta situacija što pre reši”, rekla je Kajgo.

Ona je podsetila da je Upravno odbor dobio odgovor Agencije za borbu protiv korupcije koji formalno-pravno potvrđuje da niko od prijavljenih članova UO nije u sukobu interesa, kako je to tvrdio v.d upravnika Dejan Savić. Kajgo se nada da je time stavljena tačka na tu priču.

Gošća Novog dana je, između ostalog, navela i da je želja Upravnog odbora da se u Narodnom pozorištu napravi funkcionalan sistem, kao i da se onemogući praksa zapošljavanja putem rodbinskih i partijskih veza.

Kajgo je potvrdila i da će, nakon što su juče ministar kulture Ivan Tasovac i v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić potpisali ugovor o finansiranju, dve baletske predstave, koje su prethodno skinute, biti vraćene na repertoar.

Celo gostovanje Jelene Kajgo u Novom danu možete pogledati u video prilogu: