Počela vojna vežba pilota Srbije i Rusije

Vesti 30. okt 201912:46 > 12:48
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Srpski i ruski vojni piloti počeli su zajedničku vežbu "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije 2019", u okviru koje će do 2. novembra u Rusiji uvežbavati letenje i borbena dejstva na avionima Mig-29 i helikopterima Mi-8, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Kako se navodi, mešovite posade izvodiće vežbu na temu borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja.

Posle formiranja rusko-srpskih mešovitih posada, slede aktivnosti čiji je cilj unapređenje sposobnosti komandanata za rukovođenje jedinicama koje čine mešovite posade, u toku pripreme i vođenja borbenih dejstava.

Grupu pilota Vojske Srbije, koju predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, na aerodromu „Privolžskij“ dočekao je načelnik 185. Centra za pripremu i borbenu primenu jedinica vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pukovnik Aleksej Vladimirovič Rotko.

Izvor : Ministarstvo odbrane Srbije

Pre letačkih aktivnosti obavljene su prethodne pripreme sa posadama vazduhoplova, upoznavanje i provere vazduhoplovne tehnike, a razrađene su i taktičke situacije na vežbi.

„Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije 2019“ je peta po redu vežba na kojoj ruski i srpski piloti razmenjuju iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe vazduhoplova koje se nalaze u naoružanju obe vojske.