Dačić: Rezolucija Kongresa o braći Bitići bez značajnih posledica po odnose

Vesti 29. okt. 201922:50 > 22:50
Podeli:
Izvor: Screenshot

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da rezolucija Predstavničkog doma Kongresa SAD kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva braće Bitići 1999. godine neće imati značajne posledice po odnose dve zemlje i ocenio da su takvi pritisci kontraproduktivni.

„To (rezolucija) jeste jedan od pritisaka, ali mislim da oni ne razumeju da ti pritisci nemaju nikakav efekat, već imaju kontraefekat, jer se onda javljaju s naše strane razni argumenti – šta je s trgovinom organima, gde su svedoci protiv (jednog od lidera OVK Ramuša) Haradinaja“, rekao je Dačić na RTS u emisiji Upitnik.

POVEZANE VESTI

 Dačić je kazao da rezolucija neće imati „takve političke posledice po odnose Srbije i SAD“ da će dve zemlje prekinuti odnose, ali da ona pokazuje da Vašington „ne odustaje od američkog shvatanja sopstvenog interesa“.

„Treba da se odgovori zašto su braća Bitići ubijeni, ali pre toga treba da se odgovori šta su oni tražili na Kosovu kao američki državljani u uniformama OVK. Uvek sam to pitao američke zvaničnike i oni kažu da nisu oni tu da daju odgovore nego samo da pitaju“, naveo je šef srpske diplomatije.

On je kazao i da je ubistvo trojice braće Bitići u junu 1999. godine težak zločin, ali da ne vidi šta bi bio cilj komande da oni budu streljani, odnosno šta je motiv tog ubistva.

„To je nesumnjivo težak zločin, ali ne mogu da razumem potrebu da neko ubije braću Bitići u julu 1999. godine kada je završen rat na Kosovu i kada polako počinjemo da puštamo borce Oslobodilačke vojske Kosova iz zatvora i kada smo pustili američke vojnike koje smo zarobili u ratu“, kazao je Dačić.

On je naveo da treba razlikovati da li je u slučaju braće Bitići reč o sistematskoj naredbi da se ubijaju Albanci ili je reč „o nekom pojedinačnom izolovanom slučaju“ da je neko revoltiran to uradio, i dodao da bi Srbiji bilo u interesu da se pronadju počinioci i nalogodavci tog ubistva.

„Ako jedna zemlja preda Hagu dva predsednika, Slobodana Miloševića i Milana Milutinovića, generale, zar vi mislite da ćemo mi sada da branimo nekog tamo ko je ubio neku trojicu Amerikanaca“, upitao je Dačić.

Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu prošle nedelje je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta, američkih državljana. U rezoluciji piše da od napretka u rešavanju slučaja Bitići treba da zavisi razvitak odnosa SAD i Srbije.