"Dnevnik Diane Budisavljević" istinita priča koja nas sve može približiti

Vesti 29. okt. 201920:18 > 20:18
Podeli:
Izvor: N1

"Dnevnik Diane Budisavljević", film utemeljen na istinitoj priči o Austrijanki koja je iz ustaških logora u vreme Drugog svetskog rata spasila više od deset hiljada srpske dece, priča je koja nas na neki način, ne mogu reći može pomiriti, ali nas sve može približiti, rekla je Dana Budisavljević, rediteljka i autorka filma. "To je priča drugačija od onoga čemu smo inače izloženi i što smo učili, velika snaga filma je njena istinitost", rekla je autorka.

Film „Dnevnik Diane Budisavljević“ nedavno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu, gde je pozdravljen ovacijama publike i osvojio šest zvaničnih nagrada, On će uskoro imati svoju premijeru i u Srbiji, na festivalu Slobodna zona.

POVEZANE VESTI

„Svi koji su gledali film su bili jako potreseni, to je zaista film koji traži barem pola sata tišine nakon gledanja, to je potresna priča,  izražava snagu i dugo ostaje sa gledaocem, ali to je takva priča i tako i treba biti“, rekla je rediteljka u Presingu.

Budisavljević je navela da je na ideju da uradi ovaj film o temi koja je više od sedamdeset godina bila gotovo sasvim nepoznata, došla nakon što je pročitala dnevnik Diane Budisavljević, a da je zatim godinama prikupljala građu.

„Kao da je to bilo sudbinski povezano, tu je kumovala i sličnost naših imena i prezimena. Poznanica koja je bila upravnica spomen područja Jasenovac pitala me je da li mi je Diana Budisavljević možda rod, a ja nikad ranije nisam čula o njoj ništa.. međutim na prvi pogled, bila sam fascinirana čitajući dnevnik“, kazala je ona.

Rediteljka je rekla da je toliko bila osvojena načinom na koji je Diana Budisavljević uspela da uradi to što je uradila, činjenicom da je žena, ratna heroina što je retko, da je akciju započela u dobi od 50 godina, i činilo se jako važnim „način na koji ona malim koracima plete akciju i kako dolazi do rezultata“.

„O istoriji se često laže… Ova priča je pre svega humana i govori o strašnom periodu NDH i rasnim zakonima i posledicama zakona da se legalno možete rešavati velikog dela svog stanovništva, Srba, Jevreja, Roma, stavljati ih u logore, razdvajati majke od dece… Da bi se ispricala priča koju sadrži priča Diane Budisavljević, ona s jedne strane jasno dokazuje prirodu režima NDH, ali ona i organizuje veliku građansku akciji i mnoge porodice udomljuju spasenu decu iz logora Gradiška, a s krajem rata, kad se misli da će biti bolje, komunističke vlasti dve nedelje kasnije oduzimaju njenu kartoteku i mnoga deca gube identitet“, navodi ona.

Izvor : N1

Ta priča je bila istorijski zaista neistražena, dodaje autorka i objašnjava kako je trebalo naći sve o Diani, njenim saradnicima o kojima se ništa nije znalo, zatim spasenu decu i arhivske snimke i dokumente koji to sve mogu da podrže.

„Sa njima (spasenom decom) je bio jako emotivno raditi… kako se oni sa tim nose i kako nisu puni mržnje nego pričaju o tome kao o životnom iskustvu i sa željom da se to nikada ne zaboravi. Niko od njih nije znao za Dianu, to je istorija nepravedno razdvojila, i moja je želja bila da ih u filmu spojim, da umetnošću to popravimo“, kaže autorka filma.

Rediteljka je navela da je pokušala filmom da imitira Dianin stil, koji je suzdržan, miran, nije ostrašćen u političkom smislu.

Jedna od najvažnijih pitanja u stvaranju ovog filma za rediteljku je, kako kaže, bilo da bude istorijski precizan i tačan.

„Dirnuti se u takvu priču imajući u vidu gde živimo, to je priča koju je lako pretvoriti u dnevno političku, gde ce Srbi tvrditi da je to dokaz da su Hrvati genocidan narod, a Hrvati da su ustaše spasavale decu… to su dva ekstremna pola toga, pogotovo što se tice i nekih velikih tabua poput nadbiskupa Stepinca, a sve se temelji na stradanju dece. To je toliko osetljivo i toliko bi bilo nepravedno i prema deci i Diani ući u to ofrlje, tek da bi se napravio kao film“, kazala je.

  To je priča koja nas na neki način sve može, ne mogu reći – pomiriti, ali može nas približiti, dodala je.

„Drugačija je od onoga čemu smo inače izloženi i šta smo učili i osećala sam veliku odgovornost prema Diani da je tačno prenesem i da niko ne može reći posle – to je samo film, to nas ne zanima. Velika snaga filma je istinitost“, rekla je Budisavljević.

Ona je navela da je bila vođena time što je Diana Budisavljević napravila i činilo joj se da je to nešto svetski veliko, ili barem, kako kaže, evropski veliko. „Istoričari kažu već sad da je to najveća civilna akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu, i da film priznaje rasne zakone i veliko stradanje srpskog naroda za vreme NDH, ali slavi život i donosi veliku humanu priču i uvek kažem da bi normalne zemlje ili Hrvatska na to trebalo da budu ponosne“.

Kako je rekla, svaka zemlja bi takvu priču stavila u svoju istoriju. „Treba priznati stvari koje su se istorijski zaista dogodile, da se ne dogode opet. I da naučimo da prepoznajemo fašizme koji nam se i danas dešavaju“, dodala je.

Budisavljević je podsetila da je film ipak u Hrvatskoj veoma dobro primljen.

„Kao da se dogodilo nešto više od filma, čini se kao da je Hrvatska spremna da se suoči sa svojom istorijom, ili kao da joj je puna kapa nebuloznog reviozionizma koji veliča ustaški sistem bez ikakvih argumenta. Toga je dosta, čini mi se, nadam se da se to izduvalo“, kaže.

Ona je dodala da joj je žao što vlasti u tome nisu odlučnije, ali ističe da se čini da publika svojim dolascima na prikazivanje filma to jasno poručuje.

„Fašizam je ne dozvoliti drugome da živi, proglasiti sebe vrednijim od drugog kraj tebe, a to je ono što Diana radi obrnuto, ona kaže – moj život nije vredniji od života proganjane dece. To je borba dobra i zla“, zaključila je rediteljka odgovarajući na pitanje o jačanju desničarskih pokreta u Evropi.

Film „Dnevnik Diane Budisavljević“ biće prikazan na festivalu Slobodna zona u Beogradu 11. novembra.