Samoopredeljenje ponovo podnelo žalbu Vrhovnom sudu Kosova

Vesti 29. okt 201919:09 > 19:11
Shutterstock

Pokret Samoopredeljenje podneo je žalbu Vrhovnom sudu kako bi omogućio brojanje svih paketa glasova dijaspore koji su sa zakašnjenjem stigli u Centralnu izbornu komisiju (CIK), nakon odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke da se ti glasovi ne broje.

„Očekujemo da će Vrhovni sud što pre doneti odluku koja će nam omogućiti da koristimo pravo izbora i prebrojavanje glasačkih listića naših građana koji žive izvan Kosova“, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Radi se o 4.639 koverti sa glasačkim listićima iz dijaspore koje su sa zakašnjenjem stigle u CIK, a Komisija je kao i Izborni panel za predstavke i žalbe odlučila da se ti glasovi ne broje.

Prethodno je Vrhovni sud Kosova u petak 25. oktobra postupajući po žalbi Samoopredeljenja odlučio da Izborni panel za predstavke i žalbe ponovo razmotri i odluči o zahtevu za brojanje tih glasova.

Juče je Izborni panel za predstavke i žalbe odlučio da ponovo odbije zahtev Samoopredeljenja, što je postupak vratilo ponovo na odlučivanje pred Vrhovnim sudom Kosova.

Povod da Izborni panel ponovo odbije žalbu bila je činjenica da su ti paketi u CIK stigli od 8. do 11. oktobra, iako je zakonski rok za to bio 5. oktobar.

U obrazloženju odluke taj organ je ocenio da sporno ostaje samo pitanje koliko su ti glasovi važeći pošto su u CIK-u primljeni nakon zakonskog roka, koji je utvrdjen na 24 sata pre dana održavanja izbora.

Izborni panel za žalbe i predstavke takođe je konstatovao da je neosnovana tvrdnja Samoopredeljenja da je odbijanjem prebrojavanja tih glasova biračima povredjeno ili uskraćeno pravo glasa, kao što je zagarantovano članom 45. Ustava Kosova, jer im CIK nijednim aktom ili odlukom nije uskratio pravo glasa.

Nakon odluke Vrhovnog suda zakonom je propisano pravo žalbe i Ustavnom sudu Kosova.