Panel ministarstva o reemitovanju kao "gorućem problemu" u srpskim medijima

Vesti 29. okt 201917:41 > 17:49
N1

Ono što već danima radi u Skupštini poslanik vladajuće većine Marijan Rističević nastavio je i u Ministarstvu kulture i informisanja. On je bio jedan od uvodničara na panelu o reemitovanju. Poslanik Rističević ponovio je stav da televizije koje posluju u okviru United grupe, uključujući i N1, rade nezakonito u Srbiji. Demantovao ga je generalni sekretar REM koji je objasnio da pomenute televizije poseduju validne dozvole da reemituju svoj program u Srbiji u skladu sa evropskim pravilima o slobodi prijema i reemitovanja.

Ako je suditi po resornom ministarstvu, gorući problem srpskih medija je rad prekograničnih TV kanala.

Toliko je dogorelo da su organizovali i regionalni panel.

„Baš mi je drago da o ovom pitanju diskutujemo na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja koje je u prethodnom periodu dobijalo više poslaničkih pitanja, ali i pitanja građana Republike Srbije“, rekao je Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

POVEZANE VESTI

„Mislim da će diskusija biti plodotovorna“, rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Da diskusiju učini plodotvornom, pre medijskih eksperata, priliku je dobio najzabrinutiji – poslanik kome mesecima unazad od svih prekograničnih kanala smetaju samo oni u sastavu United grupe.

„Mogu da emituju što god hoće, program koji god hoće, ali ih ja molim da se registruju, jer na ovaj način oni rade na crno“, rekao je poslanik Marijan Rističević.

Poslanikovo tumačenje propisa osporio je generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije.

„Oni imaju dozvolu da emituju program u Srbiji“, rekao je generalni sekretar REM Milan Todorović.

U pitanju su dozvole koje emiteri pribavljaju u zemlji u kojoj im je sedište, objašnjava predstavnik REM, pozivajući se na Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji, koju je Srbija ratifikovala.

„Dozvoljeno je u Srbiji emitovati program na srpskom jeziku koristeći deo radne snage u Srbiji, emitovati srpske reklame domaćih kompanija, jer oni svi posluju u skadu sa dozvolama koje su pribavilli na teritoriji Evropske unije, a mi kao država smo preuzeli obavezu da takve programe ne sankcionišemo“, kaže Todorović.

„Ja sam iznenađen nastupom predstavnika regulatora“, rekao je Rističević.

Dok je predstavnika regulatora kudio, bilo je mišljenja koja su zaslužila Rističevićevu pohvalu.

„Nismo prihvatili deo da zemlja članica EU može izdati dozvolu da se neki program direktno prikazuje kod nas bez prikazivanja kod njih“, rekla je Snežana Pečenčić iz Ministarstva kulture i informisanja, na šta je Rističević rekao „Svaka čast“.

To što Srbija nije članica Evropske unije, na primenu Konvencije o prekograničnoj televiziji Saveta Evrope ne utiče, tumačenje je advokata Miloša Stojkovića. Sloboda prijema i reemitovanja je garantovana i može se ograničiti samo u dva slučaja. 

„Samo ako se kriši zabrana govora mržnje i ako se emituju sadržaji koji mogu štetiti razvoju maloletnika“, kaže Stojković.