RIK: Uvodi se obuka članova biračkih odbora

Vesti 29. okt 201916:43 > 16:48
N1

Predsednik Republičke izborne komisije Srbije (RIK) Vladimir Dimitrijević je u Nišu najavio obuku članova biračkih odbora i bolju dostupnost biračkih mesta osobama sa invaliditetom.

On je na okruglom stolu u Gradskoj kući predstavio tekst nacrta akata koje će, radi unapređenja izbornog procesa, RIK doneti po okončanju javne rasprave, odnosno krajem novembra.

Dimitrijević je rekao da će jedan akt biti donet po preporukama Vlade Srbije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a drugi akt je nacrt odluke o unapređenju rada biračkih odobra.

„Ideja je da domaći i strani posmatrači budu prisutni tokom celog izbornog prostupka i da se u potpunosti prati rad organa za sprovođenje izbora, kako RIK, tako i biračkih odbora“, rekao je Dimitrijević.

POVEZANE VESTI

RIK želi da poboljša rad biračkih odbora i namerava da omogući da se zapisnici biračkih odbora javno objavljuju.

„Namera nam je i da se na precizniji način reguliše glasanje osoba sa invaliditetom van biračkog mesta“, izjavio je Dimitrijević.

Javna rasprava je počela 18. oktobra i trajaće tridesetak dana, a potom će RIK analizirati primedbe i predloge. Usvajanje akata, dodao je Dimitrijević, očekuje se potom, na nekoj od sednica RIK.

Po finansijskim planu za narednu godinu RIK ima milijardu i 171 milion dinara (9,9 miliona evra) za održavanje redovnih parlamentarnih izbora u Srbiji.

U RIK-u su kazali da je taj iznos određen u poređenju s ranijim izborima, a dodato je 37 miliona dinara (313.000 evra) za obuku članova biračkih odbora.

Administrativni odbor Skupštine Srbije je utvrdio skupštinski budžet za 2020. godinu u kojem su i sredstva za, kako je navedeno: „sprovođenje posebnog programa stručnog usavršavanja obuke organa za sprovođenje izbora u cilju realizacije mera za unapređenje izbornog procesa“.