Infrastruktura železnice: Ne uklanjamo objekte u Vrčinu

Vesti 29. okt. 201914:57 > 15:00
Podeli:
Izvor: N1

Uklanjanje objekata koji se nalaze uz prugu u Vrčinu nije predviđeno, kao ni bilo kakav uticaj na okolinu, tvrde za N1 iz preduzeća Infrastruktura železnice Srbije koje je zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nosilac projekta modernizacije pruga.

Stanica Vrčin jedna je tačaka na deonici pruge Jajinci – Mala Krsna, koja se trenutno rekonstruiše i gde je u avgustu izbio požar o čemu je N1 nedavno izveštavao. Meštani sa kojima smo razgovarali tvrde da je taj, kao i požar koji se dogodio u maju u obližnoj kući, podmetnut, dok iz policije tvrde da je stanica gorela zbog loših instalacija, a kuća zbog nemara vlasnika.

Zbog radova na pruzi javila se sumnja i da se požari dešavaju kako bi se ljudi koji žive u objektima uz prugu zastrašili, raselili iz tog kraja i ostavili parcele slobodne.

Međutim, iz Infrastruktura železnice navode da će biti rekonstruisan samo stanični objekat.

“Inženjeri su izvršili obilazak stanice i utvrdili tačan obim radova. Zgrada stanice u Vrčinu je već zaštićena od daljeg propadanja postavljanjem novog krovnog pokrivača” piše u odgovoru Infrastruktura.

Kako tvrde, i postojeća pruga će biti popravljena kako bi se tom deonicom vozovi kretali 120 kilometara na sat.

“Dakle, reč je o rekonstrukciji postojeće pruge, a ne o njenom proširenju ili izgradnji nove pruge. To znači da duž pruge nema bilo kakvih lokacija ili situacija gde bi bilo potrebno uklanjanje objekata. Stambeni objekti nisu predmet ovog projekta” uveravaju iz Infrastruktura.

Radovi koji obuhvataju i deonicu Jajinci – Mala Krsna deo su projekta “rehabilitacije” pruga na međunarodnom železničkom Koridoru 10 i finansiraju se kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ugovor sa izvođačima radova potpisan je na 39,2 miliona evra i, kako tvrde iz Infrastruktura, zbog ušteda će biti izgrađeni ili rekonstruisani objekti koji prvobitno nisu bili planirani, poput železničke stanice Vrčin i podvožnjaka kod Ikee.

“Radovima na rekonstrukciji pruge Jajinci – Mala Krsna predviđena je rekonstrukcija ukupno 68,8 kilometara koloseka i elektrotehničkih postrojenja, kao i radovi u osam stanica, šest stajališta, tri tunela i na dva mosta” a na putnim prelazima duž ove deonice trebalo bi da bude postavljen i video nadzor, precizirali su iz Infrastruktura.

Za ove radove su izabrani konzorcijum francuske kompanije „Kolas“ i srpske „Energoprojekt“.