Forum gimnazija predlaže posebne "study room" za nedisciplinovane učenike

Vesti 29. okt. 201910:20 > 10:24
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov predložio je na sastanku sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem konkretne mere u cilju povećanja bezbednosti učenika i nastavnika u školama.

Kako je saopštio Forum, neke od predloženih mera su i one koje predviđaju suspendovanje učenika sa nastave do okončanja disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede zabrane obaveza učenika, kao i zabranu prelaska iz jedne u drugu školu tokom vaspitno-disciplinskog postupka.

POVEZANE VESTI

Takođe, jedna od predloženih mera predviđa i uvođenje takozvane „study room“ za učenike koji svojim ponašanjem ometaju druge učenike u ostvarivanju zakonom zagarantovanog prava na obrazovanje.

Forum je istakao da problem rešavanja nasilja u društvu ne može biti rešen samo represevnim merama već je neophodna izmena celokupne društvene svesti, pa je na sastanku sa Šarčevićem predloženo i pokretanje kampanje kroz medije i društvene mreže u cilju promene svesti kod mladih.

Jedna od akcija koju Forum namerava u narednom periodu da pokrene odnosi se i na peticiju da se emitovanje rijaliti šou programa premesti u večernje termine, uz obavezu svim kablovskim operaterima da u toku emitovanja ovog programa uvedu mogućnost takozvane roditeljske zaštite.