Požari u Srbiji: Vanredna situacija u opštinama Bosilegrad i Trgovište

Podeli:
Izvor: N1

Požari i danas gore na jugu Srbije. Vatra je na području Čestelina u blizini Vranja zahvatila 13 kvadratnih kilometara, a u opštini Trgovište je proglašena vanredna situacija zbog požara. Opština Bosilegrad je, zbog požara, proglasila vanrednu situaciju na delu teritorije, u selima Crnoštica i Dukat. Vatra gori i na Staroj planini, gde je situacija nešto bolja zbog vetra koji je počeo da duva u pravcu Bugarske. Požar na planini kod Prokuplja stavljen je pod kontrolu.

17:34

Još uvek bez podrške iz vazduha na Staroj planini, meštani kažu – ostaćemo bez pašnjaka

Reporter N1 javlja da požar na Staroj planini gase vatrogasci, volonteri, ali i meštani. Gore nisko rastinje i šumoviti obronci na pet do šest kilometara od sela Topli Do, a u opštini Pirot kažu da se radi o veoma nepristupačnom terenu i da do tih mesta ne može da se dođe sa zemlje.

Zbog toga, kažu meštani, očekuju pomoć iz vazduha. Situacija je, naglašavaju, već danas mogla da bude rešena da su poleteli helikopteri i počeli da gase požar. Za sada nije poznato kada će se to i desiti, javio je reporter N1.

Kako je rečeno, u Pirotu nije proglašena vanredna situacija.

Stanovnici kraja s kojima je razgovarao reporter N1 rekli su da se osećaju usamljeno u borbi, jer kako kažu, niko ne shvata koliko su te šume bitne. Smeta im što se jedino priča kako domaćinstva i objekti nisu ugroženi, ali ako izgori svo rastinje, kažu – neće imati gde da hrane svoje životinje.

16:32

Lokalizovana jedna trećina požara

U planinskom području blizu mesta požara u Trgovištu, požarom je zahvaćeno 500 hektara. U Trgovištu je proglašena vanredna situacija. Jedna trećina požara je trenutno lokalizovana. Požara ima i u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja, a na planini Vidojevici, u blizini sela Vidovača, gori 150 hektara niskog rastinja i šume.

Od nedelje traje požar na Staroj planini. Vatra gori u atarima sela Topli Do, Dojkinje, Arbinja. Dopisnica RTS-a javlja da je na većem delu terena požar pod kontrolom.

16:11

Rusko-srpski centar spreman da pomogne u gašenju požara

Pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu spremni su da reaguju i pomognu u gašenju požara na Staroj planini, u zavisnosti od potreba i procena i shodno međudržavnom sporazumu Srbije i Rusije, rečeno je agenciji Beta u tom centru.

„U stalnoj smo vezi sa Sektorom MUP-a Srbije za vanredne situacije i sva pitanja koordiniramo s njima i zajedno rešavamo“, rečeno je Beti u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.

14:53

Marić: Na Staroj planini bolja situacija zbog vetra

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je danas situacija sa požarom na Staroj planini bolja jer vetar duva u pravcu Bugarske, saopštio je MUP.

Marić je naveo da će nakon što helikopter MUP-a obavi izviđanje, odlučiti da li je moguće požar gasiti iz vazduha.

„Na gašenju požara angažovano je više od 200 ljudi. Očekuju se naleti helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova radi izviđanja, a pošto su uslovi danas povoljniji očekujem da će se i na Staroj planini požar gasiti iz vazduha“, naveo je Marić.

Rekao je i da narednih dana očekuje da veliki vatrogasni aviona „Iljušin 76“ iz Rusije stigne u Srbiju.

„To bi značajno rasteretilo rad ljudi na terenu s obzirom na to da je reč o avionu koji nosi 42 tone vode i može da dejstvuje na najnepristupačnijim delovima Stare planine“, rekao je Marić.

Govoreći o situaciji u Pčinjskom okrugu, Marić je naveo da su na toj teritoriji aktivna četiri požara, da nisu ugrožena naseljena mesta i da nema opasnosti po živote ljudi.

14:40

Krstić: Naseljena mesta u Trgovištu nisu ugrožena

Naseljena mesta u opštini Trgovište, koja su bila ugrožena, su van domašaja vatre, kazao je za Južne vesti predsednik Opštine Nenad Krstić, ali dodaje da još bukti dobar deo teritorije zahvaćene požarom.

„Možda je jedna trećina od ukupne linije zaustavljena. Do Trgovišta nisu stigli helikopteri, a nadam se da će do večeras da se stavi sve pod kontrolu“, katao je Krstić.

14:36

Mediji: Požar na Vidojevici pod kontrolom

Požar koji je pre dva dana izbio na planini Vidojevici u blizini sela Vidovača, kod Prokuplja, potpuno je stavljen pod kontrolu i do kraja dana bi trebalo da bude ugašen, kažu za Južne vesti iz prokupačkog Odeljenja za vanredne situacije.

Uglavnom je gorelo nisko rastinje i trava. Zbog lošeg terena otežano je bilo gašenje, a vatra se relativno brzo proširila. Prema procenama, izgorelo je oko 150 hektara – kažu u Odeljenju.

Prokupački vatrogasci su od jutros na terenu i gase požar na Vidojevici, koji bi do kraja dana trebalo da bude potpuno lokalizovan, ali će se za svaki slučaj pratiti situacija i narednih dana i obilaziti ovaj teren, navodi portal.

12:38

Do požara na Staroj planini ne može se vatrogasnim vozilima

Na gašenju požara na Staroj planini angažovano je više od 200 ljudi, vatrogasaca-spasilaca, pripadnika Žandarmerije, radnika „Srbija šuma“ i građana, a požarom nije ugroženo stanovništvo i imovina, saopštio je MUP.

Gašenje požara otežava nepristupačan teren i velika nadmorska visina, zbog čega se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vatrogasnim vozilima.

12:37

U Pčinjskom okrugu požari u četiri sektora

U požarima koji su zahvatili Pčinjski okrug nema ugroženog stanovništva i objekata, a na gašenju je angažovano više od 130 vatrogasaca-spasilaca iz Vranja, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Niša i Leskovca. Požar se gasi u četiri sektora na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta, Surdulice i Čestelina.

Na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana je i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, saopštio je MUP Srbije.

9:58

Zatražena pomoć Rusije za gašenje požara na Staroj planini

Srbija je zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina. Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić kazao je da je ruskom Ministarstvu za vanredne situacije upućen zvaničan zahtev za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara „iljušina 76“ i očekuje se da će on narednih dana stići u Srbiju.

9:48

Požar na planini kod Prokuplja

Požar na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume. Na terenu je 13 vatrogasaca iz Prokuplja koji su u noći između ponedeljka i utorka dežurali kako se vatra ne bi proširila do kuća. Kako je RTS-u rečeno u MUP Srbije, reč je o nepristupačnom terenu, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Požar je izbio juče u ponedeljak ujutru i posle intervencije vatrogasaca je lokalizovan, ali se usled nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razbuktao.  

8:50

U Vranje stižu helikopteri i vatrogasci iz drugih gradova

Na području Čestelina u blizini Vranja vatrom je zahvaćeno 13 kvadratnih kilometara, a kako bi se sprečilo dalje širenje požara danas u Vranje dolazi 45 vatrogasaca iz Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Beograda, Niša i Leskovca, a na gašenju požara će biti angažovani i helikopteri MUP-a Srbije.

Radi se o izuzetno nepristupačnom terenu, što pripadnicima Vatrogasno-spasilačke jedinice otežava gašenje, rekao je na hitno održanoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Gradski štab naložio je Odeljenju za inspekcijske poslove i Odeljenju komunalne policije da redovno obilaze područja ugrožena požarom sve do njihove potpune sanacije. Upućen je apel svim građanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

8:50

Vanredna situacija u Trgovištu

U planinskom području blizu mesta požara u Trgovištu, požarom je zahvaćeno 500 hektara.

U opštini Trgovište je proglašena vanredna situacija, javlja RTS. Predsednik te opštine Nenad Krstić rekao je da je u utorak ujutru jedna nepokretna osoba evakuisana. Očekuje da će se situacija tokom dana stabilizovati, jer im je noćas stigla pomoć iz Novog Sada. Na terenu su i lovačko udruženje, dobrovoljci.

Požar gori i na Staroj planini, gde je angažovano 90 vatrogasaca i više od 30 vozila iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić.

Za nedelju dana na području Pčinjskog upravnog okruga zabeleženo je 117 intervencija.

  • Požar na planini kod Prokuplja pod kontrolom
  • Iz Bugarske stigao požar na Staru planinu, stanovništvo nije ugroženo
  • Zatražena pomoć Rusije za gašenje požara na Staroj planini
  • Vanredna situacija u Trgovištu i Bosilegradu
  • Na području Čestelina u blizini Vranja vatrom je zahvaćeno 13 kvadratnih kilometara

POVEZANE VESTI