Vlast u Bujanovcu strahuje da iza zapaljivog govora Miše Vacića stoji SNS

Vesti 28. okt. 201919:51 > 19:57
Podeli:
Izvor: N1

Mlake reakcije na zapaljivi govor lidera Srpske desnice Miše Vacića prošle nedelje u Bujanovcu, tako za N1 predsdednik bujanovačke opštine Šaip Kamberi ocenjuje samo jedno, prema njegovim rečima uopšteno saopstenje koje je dalo Vladino Koordinaciono telo za jug Srbije. Da nema velikog uznemirenja posle osnivanja Vacićevog odbora u ovom gradu, tvrde i lokalni Srbi, i Albanci. Ono čega se, međutim, plaši je da iza incidenta ne stoji vlast, odnosno, Srpska napredna stranka.

U Bujanovcu reakcije na prošlonedeljni govor lidera Srpske desnice, tokom koga je Srbe u lokalnoj vlasti okarakterisao kao izdajnike.

Izvor : N1

„Mene zabrinjava ne to što neki marginalac iz Beograda dolazi ovde i preti ljudima, već to što može vlast iz Beograda da stoji iza toga, u trenutku kada se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, pa da se ovde veštački napravi destabilizacija, što bi bilo zaista pogrešno“, upozorava Kamberi.

Poruke izgovorene u gradu čiju polovinu čine Albanci, a drugu polovinu Srbi, Romi i ostali, uz samu administrativnu liniju sa Kosovom, predstavljaju opasnost ali ne zbog samog Vacića, smatraju oni koji su pomenuti – građani srpske nacionalnosti koji sa Šaipom Kamberijem vode Bujanovac.

„Kada spomente Mišu Vacića u Bujanovcu – svi pitaju – ko je to. Tvrdim da je to minorna organizacija ali po zadatku Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja poslata je u Bujanovac da održi zapaljive govore i oni su svoj efekat postigli. Da potpale bure baruta na kojem leže Preševo, Bujanovac i Medveđa“, smatra Saša Arsić, član bujanovačkog opštinskog veća iz Narodne stranke.

POVEZANE VESTI

Kaže da i Albanci ovde imaju svog Mišu Vacića i da je taj barut moguće držati suvim samo skladnom politikom.

Slično tumačenje ima i drugi čovek Bujanovca – Stojanča Arsić. On sa funkcije zamenika predsednika opstine porucuje da teško postignuti mir u ovom mestu niko nema pravo da narušava, a naročito, kako kaže, SNS, preko Miše Vacića, i to samo zato što nemaju vlast u tom mestu.

„Vrši se pritisak na ovaj način na one koji ne misle i ne radi isto kao i oni. Pre svega mislim na SNS“, kaže Stojanča Arsić.

U Bujanovcu su boravili nemački ambasador Tomas Šib i predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Šib, koji kaže da je prvi put ovde kako bi se upoznao sa situacijom, za N1 navodi da može samo u načelu da govori o izjavi lidera Desnice, osudivši zapaljivu retoriku.

Izvor : N1

Stanković, na pitanje zašto se čini da su reakcije u ovom slučaju blage, kaže da se smatralo da je Vacić sporedan subjekt u lokalnom političkom životu.

„Mi ne reagujemo na previše agresivnu retoriku nekih ljudi, smatramo da nema razloga davati prostora onima koji nemaju neki politički uticaj“, naveo je Stanković.

Da li su reči Miše Vacića pogrešne, imali smo nameru da pitamo i lokalnog predstavnika Srpske desnice, osnovane prošle nedelje u Bujanovcu ali se Zarije Mitić na dogovorenom razgovoru nije pojavio.