Porodilja preminula zbog sepse, otac prinuđen da pravdu traži u Strazburu

Vesti 28. okt 201917:57 > 19:59
N1

Tužilaštvo u Užicu odbacilo je krivičnu prijavu podnetu protiv lekara bolnice u Priboju za smrt porodilje Biljane Slović. Ona je 1. januara prošle godine, u pribojskoj bolnici, na svet donela dečaka, ali je nakon dva meseca preminula u Kliničkom centru u Beogradu. Porodica, koja godinu i po dana čeka istinu o smrti svoje ćerke, i za to krivi pribojske lekare, ne miri se sa ovom odlukom i najavljuje dalju pravnu borbu.

Par dana posle porođaja, Biljana Slović dobila je temperaturu zbog koje je 25. januara prošle godine u teškom stanju, iz pribojske bolnice prebačena u Užice. Pet dana kasnije, upućena je u GAK u Beogradu gde je kasnije preminula.

Posle više od godinu dana, porodica je dobila odgovor tužilaštva iz Užica da se u konkretnom slučaju ne radi ni o jednom krivičnom delu za koje se goni po službenoj dužnosti.

„Očekivao sam da će nekoga od tih doktora u Priboju, Užicu ili Beogradu sankcionisati. Odnosno, dokazati da krivicu snose lekari. Ali, ne samo dokazati krivicu, već i da se tim doktorima oduzeti licenca za rad kako više ne bi radili takve stvari, kao što je bio slučaj sa mojom ćerkom“, ispričao je otac Milanko.

Nadu porodice, da bi krivci za Biljaninu smrt mogli da budu pronađeni, podgrejala je izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara u Užicu prošle godine, koji je o slučaju preminule porodilje rekao da će najverovatnije biti pokrenut postupak protiv zdravstvenih radnika.

„Mislim da će biti pokrenut postupak protiv odgovornih, jer su nađeni elementi da se nije postupalo po pravilima. Mislim da će biti posla za sudove protiv zdravstvenih radnika“, izjavio je tada Lončar u Užicu.

U izveštaju tužilaštva piše da je Biljani Slović, mesec dana nakon porođaja, izvršena operacija abdomena i da je tada konstatovana sepsa. Nakon toga se njeno zdravstveno stanje još više pogoršalo i ona je preminula.

Iz tužilaštva su naveli da su tokom celokupnog lečenja Biljane Slović, koje je trajalo od 1. januara do 3. marta 2018. godine, primenjene adekvatne i pravovremene mere lečenja, a koje su, kako navode, u skladu sa medicinskom naukom i ginekološko-akušerskom praksom.

Milanko Grozdanić kaže za N1 da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti u Srbiji, kako bi dokazao da je reč o propustu lekara. Jer, kako nam je objasnio, sada više nije reč samo o Biljani, već o svima koji se leče u srpskim bolnicama.

„Traže povećanje natiliteta, traže sve. A Biljani bi danas bila 32. godina. Umesto da ima makar još jedno dete, ja idem da joj palim sveću“, kazao je Milanko.

Porodica preminule porodilje više nema prava na žalbu, ali Biljanin otac Milanko najavljuje da će sa ovim slučajem ići do suda za ljudska prava u Strazburu.