Sukob ispred sinagoge, skidanje lanca i koškanje sa policijom, dvoje uhapšeno

N1

Policija je privela dve osobe, pristalice Danila Medića koji predvodi jednu od frakcija Jevrejske opštine, jer su pokušali da preseku lance na sinogogi u centru Beograda. Ispred sinagoge se nalazio veliki broj policajaca i tridesetak pristalica frakcije koju predvodi Danilo Medić a koji su se nakon nekog vremena povukli, pozivajući i predsednika Srbije Aleksandra Vučiča da se upozna sa ovim slučajem.

POVEZANE VESTI

Jevrejska opština Beograd, predvođena Medićem, tvrdi da je rabin Isak Asijel sa grupom navijača „Alkatraz“, upao u sinagogu i polomio predmete, a okupljeni ispred sinagoge pozivaju Asijela da izađe i podnese ostavku na mesto rabina.

Tridesetak pripadnika frakcije na čelu sa Medićem pokušali su danas da uđu u sinangogu čija su vrata bila zaključana, a dve osobe koje su pokušale da iseku lance, policija je uhapsila.

Okupljeni su se gurali sa policijom i šutirali vrata sinagoge, uzvikujući „Pustite nas da uđemo u naš hram“. Tokom hapšenja pojedini članovi JOB uzvikivali su „fašisti“.

Ispred sinagoge se nalazilo više desetina pripadnika frakcije na čelu sa Medićem i veliki broj policajaca.

N1

Medić je ispred sinagoge pokazao dokument Ministarstva pravde kojim se, kako je rekao, potvrdjuje da je on još uvek predsednik Jevrejske opštine Beograd.

Okupljeni su se zatim razišli, a apelovali su na predsednika Vučića da se upozna sa ovim slučajem i da reaguje, kao i da dvojica privedenih budu puštena na slobodu.

Pristalice dve frakcije jevrejske zajednice osporavaju jedna drugoj legitimitet, a tenzije u jevrejskoj zajednici traju već više meseci.

Do spora je došlo nakon primene Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Nakon zauzimanja prostorija Jevrejske opštine Beograd u februaru i višemesečnih protesta, uprava koju predvodi Aleksandar Jinker zauzela je prostorije beogradske sinagoge. I dok iz rukovodstva JOB-a, koje predvodi Danilo Medić poručuju da je samoproglašena uprava nasilno preotela taj verski objekat, struja koja ne priznaje Medićevo vođstvo poručuje – ne možemo da preotmemo ono što je naše.