Profesor Vujanić: Zašto se sasvim ispravan most rasklapa i odnosi?

Vesti 27. okt 201919:30 > 19:44
N1

Stari savski most u Beogradu, po svemu sudeći, postaje novo poprište sukoba stavova režima i opozicije. Dok gradska vlast Beograđanima predstavlja rešenja za izmeštanje vremešnog mosta, opozicija poručuje da će ga braniti, najavljujući blokade kako samog mosta, tako i drugih delova prestonice.

Pisac Goran Vesić svoj prvi književni uradak posvetio je Beogradu. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otišao je korak dalje, kada je pre tri nedelje predvideo kako će Beograđani glasati o sudbini Starog savskog mosta, iako su predlozi na sajt grada postavljeni pre dva dana.

„Mi smo stavili na glasanje na našem sajtu i građani su izglasali jedno bolje rešenje, a to je da ovaj ide u park Ušće“, rekao je on.

Ideja za koju je Vesić onomad tvrdio da su je se građani dosetili, da most bude na suvom i spaja ništa, našla se među dva zvanična predloga.

U prvoj opciji, most koji je godinama spajao stari sa Novim Beogradom, na livadi bi poslužio kao konstrukcija ispod koje bi nikli kafići i restorani. U drugoj varijanti, most bi zadržao svoju upotrebnu vrednost, pa bi pešaci i biciklisti ubuduće sa Savskog keja stizali do Ade Ciganlije.

Opozicija nije ni za jednu od ove dve opcije koje predlaže drugi čovek Beograda. Zato akcijom „Ili si Vesić ili Zarić“ podsećaju na ulogu učitelja Miladina Zarića koji je most spasio od nacističkog rušenja i tvrde – iako star blizu osamdeset godina, ne fali mu ništa. Gradska vlast, sumnjaju, izmešta most kako bi uvećala cenu radova i ugradila se u troškove, nauštrb potreba Beograđana.

„Naš predlog je da se most koji je savršeno funkcionalan ne ruši, već da se pored njega prilepi most blizanac i da se nijednog sekunda ne prekida saobraćaj na Savskom mostu. Ukoliko se na Savskom mostu prekine saobraćaj dok bi se izgradio neki novi most, to bi priredilo tri godine pakla Beograđanima“, kaže Nikola Jovanović, iz Saveza za Srbiju.

POVEZANE VESTI

Opstanak mosta na staroj lokaciji nije opcija, odgovara gradski urbanista. Nova drumska poveznica važna je za razvoj Beograda, jer treba da vodi do budućeg tunela koji će biti probijen ispod Beograda.

„U nastavku Ulice Vladimira Popovića gradi se kružni tok koji saobraćaj usmerava ka budućem mostu koji će imati četiri saobraćajne trake, biciklističku stazu i trotoare. On nadalje nastavlja u tunel, koji je najvažnija stvar koju ćemo raditi kako bi se smanjilo saobraćajno zagušenje i ekološki znatno popravilo stanje u centru grada“, navodi Marko Stojčić, gradski urbanista.

A šta kaže struka?

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić razume potrebu za izgradnjom novih mostova, ali ga niko od nadležnih još uvek nije ubedio zašto se sasvim ispravan most rasklapa i odnosi.

„Da se demontira most, to još nisam doživeo, sem kad je u funkciji bezbednosti – da više nije bezbedan pa da mora da se demontira. Mora da postoje neki razlozi koje ja u ovom trenutku ne vidim, nije mi niko javno izneo razloge, da bih se složio sa idejom da se most demontira, izmesti, kako hoćete“, ističe Vujanić.

Stari most izgrađen je za vreme nacističke okupacije 1942, i tada je bio jedina ćuprija preko Save u Beogradu, zbog čega su ga građani još dugo nakon rata zvali „nemačkim mostom“. Tramvajske šine dobio je sredinom osamdesetih, ali zvanično ime – nikad, i pored brojnih inicijativa da ponese ime učitelja Zarića koji ga je 1944. spasio od miniranja, presekavši žice detonatora.