Omladina PSG: Studenti i profesori da stanu u odbranu svojih diploma

Vesti 27. okt. 201915:00 > 15:02
Podeli:
Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Omladina Pokreta slobodnih građana organizovala je akciju "Mala galerija Sinišinog plagijata" o stavu stručne komisije Fakulteta organizacionih nauka o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i tom prilikom pozvali studente i profesore "da stanu u odbranu svojih diploma".

Članica tog pokreta Nina Stojaković pozvala je sve studente, „posebno studente Beogradskog univerziteta, bivše, sadašnje i buduće“, kao i profesore da „stanu u odbranu univerziteta i svojih diploma“.

Stojaković je kazala novinarima na početku akcije u Knez Mihailovoj ulici da je juče „isplivao“ dokument sa etičke komisije FON i ocenila kao „smešan predlog“ da se uputi javna opomena Malom, koji je, kako je kazala, „očigledno plagirao svoj doktorat“.

„Mi smo se organizovali ovde da damo priliku građanima da pogledaju, da imaju uvid u njegovu doktorsku tezu, da pročitaju delove. Mi smo odvojili samo delove koje je on preveo sa engleskog jezika i to jako loše. Kada završe sa tim imaju priliku da glasaju da li smatraju da je doktorat plagijat ili ne“, kazala je ona.

Stojakovićeva je naglasila da je akcija pokrenuta sa porukom da, kako je kazala, „očekujemo i apeleujemo da do 4. novembra bude doneta odluka o plagijatu“ i dodala da, ukoliko se to ne desi, oni će nastviti da „upiru prstom u taj problem“ i ocenila da će tako moći samo „malo da se prolongira“, ali da „neće proći“.

Centar za istraživačko novinarstvo došao je do izveštaja Etičke komisije FON o doktoratu Malog, nakon zasedanja u petak 25. oktobra, u kome se predlože da mu bude izrečena mera javne opomene zbog „postojanja elemenata neakademskog ponašanja u doktorskoj disertaciji“.