Satelit prati paljenje njiva po Srbiji, rezultati poražavajući

Vesti 27. okt 201912:01 > 12:04
REUTERS/Marko Đjurica

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Institut "Biosens" testira sistem pomoću kojeg će, preko satelita, moći da otkriju požare na poljoprivrednim parcelama širom zemlje.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da će preko ovog sistema moći da pronađu one koji pale strnjiku na poljoprivrednim zemljištima. Sistem se trenutno testira na prostoru Vojvodine, a prema Nedimovićevim rečima rezultati koji su zabeleženi od 9. do 19. oktobra su poražavajući.

POVEZANE VESTI

Snimci su pokazali da je u jednoj lokalnoj samoupravi u srednjem Banatu bilo je 950 zapaljenih parcela, a u Rumi, Pećincima i Sremskoj Mitrovici ukupno je bilo skoro hiljadu paljenja njiva.

Nedimović je napomenuo da će u sistem biti uključeni i poljočuvari koji će moći da uhvate počinioca.

„Uvezaćemo ovaj sistem i alarmiraćemo automatski poljočuvare kada se pojavi indikacija na požar, u kratkom periodu će da se zacrveni parcela i oni će dobiti tu informaciju, moći da odu na lice mesta i uhvate počinioce“, objasnio je Nedimović.

Istakao je da će ljudi do kraja ove godine samo biti obaveštavani o tome da se zna da su palili parcele, a od naredne, kada sistem bude potpuno zaokružen, ići će se korak dalje.

Platforma pomoću koje će otkrivati požare na poljoprivrednim parcelama u Srbiji razvija se i testira u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom.  

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilčke jedinice i civilnu zaštitu Saša Rančić rekao je za RTS da je od početka godine 13 osoba stradalo od posledica paljenja useva.