Vasić: Dekriminalizacija prostitucije doprinela bi da se prepoznaju žrtve

Vesti 27. okt 201910:04 > 10:07
Podeli:
Izvor: N1

Advokatica Milena Vasić iz Komiteta pravnka za ljudska prava (YUCOM) ocenila je da bi dekriminalizacija prostitucije u Srbiji doprinela tome da sistem konačno prepozna žrtvu, odnosno one koje neko primorava na prostituciju i koje su izložene nasilju i trgovini ženama.

Vasić je za portal Autonomija kazala da su brojne žene koje se bave prostitucijom izložene nasilju i istakla da je veoma značajno napraviti razliku između dobrovoljnog pružanja seksualne usluge i prinude na prostituciju.

„Naš sistem često ne prepoznaje žrtvu, pa se tako veoma lako može dogoditi da žena koja je prinuđena na bavljenje prostitucijom, jer se nalazi u zavisnom odnosu, završi iza rešetaka i na taj način bude višestruko viktimizovana – od onog ko je podvodi na prostituciju i od strane države koja je za to kažnjava“, istakla je Vasić.

Član udruženja „Prevrat“ Nebojša Đurasović naveo je da su se iz tog udruženja zalagali za izgradnju svratišta za seksualne radnice, ali im je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna rečeno da sredstva ne mogu dobiti, jer je seksualni rad u Srbiji nelegalan.

„Nelegalno je i prosjačenje dece na ulici, ali postoji svratište za decu ulice. Biće da država nije baš senzibilna za prava svih svojih građana“, ocenio je Đurasović.

Organizacija Autonomni ženski centar (AŽC) sprovela je 2016. godine istraživanje prema kom su u skoro 74 odsto slučajeva žene te koje se „odaju prostituciji“, a u 100 odsto slučajeva muškarci su ti koje „koriste usluge prostitucije“.

AŽC je ocenio da u društvu neće biti uspostavljena rodna ravnopravnost sve dok postoji mogućnost da muškarci kupuju žene, a dodao je i da treba uvesti „abolicionistički pristup“, prema kom treba kažnjavati klijente prostitutki, a paralelno s tim uspostaviti program mera podrške ženama kako bi izašle iz prostitucije.