Boris Varga: U Srbiji i vlast i opozicija rusofilski i evroskeptični

Vesti 26. okt. 201914:45 > 14:49
Podeli:
Izvor: N1

Politički analitičar Boris Varga ocenio je da su u Srbiji i vlast i opozicija evroskeptični i rusofilski. On je ocenio da je potpis predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić na sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskim ekonomskim savezom jedan od važnih koraka približavanja Rusiji.

„U Srbiji je opozicija evroskeptičnija od vlasti, u pojedinim slučajevima i rusofilskija. Dveri Obradovića i Zdrava Srbija Stamatovića su za puno priključenje Evroazijskom ekonomskom savezu. Po prvi put u srpskoj tranziciji imamo situaciju da Rusi u Srbiji kontrolišu vlast i opozciju“, naveo je Varga u autorskom članku za portal Autonomija.

On je ocenio da je potpis predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić na sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskim ekonomskim savezom jedan od važnih koraka približavanja Rusiji.

Dodao je da Srbija poslednjih godina strmoglavo pada na listama organizacija koje prate stanje demokratije u svetu.

„Najugroženije su medijske slobode, sve prisutnija je cenzura na internetu, a država proganja nezavisne i posebno strane medije. Korupcija cveta. Situacija je slična kao u Rusiji nakon 2004. godine. Članove opozicije i neistomišljenike se u Srbiji na ulici podmuklo prebija, kao i u Rusiji. Vučić, baš kao i Putin, predstavlja sebe umerenog u odnosu na ekstremnu desnicu. I to je ta ista polittehnologija“, naveo je Varga.

On je ocenio da je ruski predsednik Vladimir Putin u Srbiji verovatno popularniji i od samog Vučića.

„Srbija je dovoljno Putinova, pa ne mora da ulazi ni u kakav savez sa Rusijom. Sve i da se više ni pedalj ne pomeri prema Rusiji, Srbija je sada već dovoljno daleko od EU“, napisao je Varga.

Prema njegovim rečima, kontrast svemu tome je „cinično zatvaranje“ vrata Brisela pred Zapadnim Balkanom, odlaganjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Nepokolebljiva odlučnost makedonskog premijera Zaeva za učlanjenje u EU i NATO pokazali su se kao njegova naivnost. Ko će se još posle svega ovog na Zapadnom Balkanu usuditi da pravi hrabre i demokratske političke korake? Vučićev metod laviranja, obećavanja, praznih priča i stvaranja kriza – izgleda da je daleko održiviji. Tu lekciju će dobro naučiti tranzicioni lideri“, ocenio je Varga.