Nadležni: Nema otvorenog požara na deponiji Vinča, ni opasnosti po sredinu

Vesti 26. okt. 201914:23 > 14:28
Podeli:
Izvor: N1

Na deponiji Vinča nema otvorenog požara, pa samim tim ni opasnosti po ljudsku i životnu sredinu kao i kvalitet života naših sugrađana, utvrdile su stručne ekipe koje su od juče na terenu, saopšteno je iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Prema rečima gradskog sekretara Darka Glavaša, ekipe su tokom jučerašnjeg dana izašle na teren i vrše aktivnosti kako bi se utvrdilo odakle dolazi dim i trenutno se vrši sanacija tog dela deponije, prenosi Beoinfo.

POVEZANE VESTI

„Ovo su situacije koje se često dešavaju što i jeste jedan od razloga zbog kojih je Grad Beograd prepoznao ovaj višedecenijski problem i pristupio zatvaranju deponije u Vinči kao i javno-privatnom partnerstvu. Napraviće se postrojenje za preradu čvrstog otpada, iz čega će se dobijati toplotna i električna energija“, ocenio je Glavaš.

On je dodao da je poznato da situaciju dodatno pogoršavaju i samostalni recikleri kao i stanovici „neformalnih naselja koji godinama na ovoj lokaciji pale gume“ i odvoze svoj otpad koji tamo uništavaju.

Glavaš je istakao da su ekipe Zavoda za javno zdravlje, gradskih sekretarijata i preduzeća i dalje na terenu, prate situaciju na deponiji i reagovaće ukoliko bude bilo potrebno.

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je ranije danas da su njeni aktivisti, povodom rekordnih vrednosti zagađenja vazduha koje „zvanične merne jedinice danima pokazuju u Beogradu“, posetili deponiju u Vinči i utvrdili da je deponija u plamenu.

Prema njihovim rečima, sem potvrda koje su dobili od zaposlenih, i pored zabrane prilaska, aktivisti inicijative su uspeli da se probiju do mesta sa koga se jasno vidi „ogromna količina dima“ koji se širi sa deponije.

Zbog toga su iz Inicijative zatražili od gradonačelnika Zorana Radojičia i njegovog zamenika Gorana Vesića da se hitno obrate građanima Beograda i objasne šta će konkretno uraditi da zaštite Beograđane od aerozagađenja.

Dvojica aktivista SSP danas su došla na deponiju sa zahtevom da uđu na deponiju i snime požar za koji tvrde da traje već osam meseci. Policija ih je u tome sprečila.