Brnabić: Sporazum sa EAEU nije problem na putu ka EU, i Brisel je to potvrdio

Vesti 25. okt 201919:36 > 19:41
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Moskvi da Sporazum o slobodnoj trgovini ne pravi Srbiji problem na putu ka Evropskoj uniji i da je "Brisel to danas potvrdio".

Ovo je ekonomski sporazum, nije politički sporazum. Mi kao zemlja, u okviru Sporazuma stabilizacije i pridruživanja koji imamo sa EU, imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini sa međunarodnim organizacijama i sa pojedinačnim zemljama do trenutka kada ne uđemo u EU. U tom trenutku mi moramo da raskidamo sporazume o slobodnoj trgovini sa svim trećim zemljama, odnosno drugim međunarodnim organizacijama“, rekla je Brnabić.

POVEZANE VESTI

Sporazumom o slobodnoj trgovini koji je Brnabić danas potpisala u Moskvi sa Evroazijskom ekonomskom unijom zadržan je visok stepen liberalizacije koji je postojao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazhstanom i proširuje se na Jermeniju i Kirgistan.

Ona je „onima koji kritikuju sporazum i navode da je politički, a ne ekonomski sporazum“ napomenula da je „od osnivanja te unije princip da ne postoje više sporazumi o slobodnoj trgovini pojedinačnih zemalja članica sa drugim zemljama već sa celom unijom, tako da ovo nismo uradili, ne bismo praktično mogli da imamo sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom“.

Brnabić je nakon potpisivanja rekla da je Srbija zbog dobrih pregovora dobila dodatne olakšice i još neka tržišta otvorena za srpske proizvode.

„U vreme kada svet, nažalost, sve više teži protekcionizmu, Srbija ostaje posvećena slobodnoj trgovini, saradnji i razvoju u našem interesu“, rekla je predsednica Vlade.

Ona je dodala da se to pokazuje svakodnevnom politikom Vlade i na političkom i na ekonomskom nivou.

„Sve ono što može našoj privredi, našim kompanijama, za naše građane da znači otvaranje većih tržišta, boljih prilika, boljih mogućnosti, mi ćemo kao Vlada Republike Srbije to i uraditi“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je otvaranje tržišta od 183 miliona ljudi za Srbiju istorijski dan.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana i predsedavajući Kolegija Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sarkisjan su danas u Moskvi potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.