Sprečeno masovno trovanje divljih životinja kod Bačke Topole

Vesti 25. okt. 201913:43 > 13:44
Podeli:
Izvor: Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine

U blizini zaštićenog područja "Bačkotopolske doline" sprečeno je masovno trovanje divljih životinja, uklanjanjem postavljenih zatrovanih mamaca, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Trovanje je sprečeno zahvaljujući brzoj reakciji Tima za zbrinjavanje divljih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, u saradnji sa policijom, opštinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine Bačke Topole, Ekološkim društvom Arhus, Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine.

Nakon primljene dojave, detaljnim pretraživanjem terena, pronađena su dva otrovana mišara i jedna svraka, kao i oko pet kilograma mesa sa posutim otrovom na ukupno sedam mesta u okviru dve poljoprivredne parcele pod žitom na ovom području, precizirano je.

Leševi životinja i prikupljeni mamci, predati su radi utvrđivanja uzroka uginuća u Institut za veterinarstvo „Novi Sad“.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je deo međunarodne grupe organizacija u projektu „Pannoneagle“, ističe da je trovanje jedan od najozbiljnijih negativnih uticaja na divlje životinje vrste u Vojvodini..