Ruši se kafana "Promaja" na Savskom keju

N1

Kafana "Promaja" na Savskom keju u Beogradu, čije je rušenje počelo u petak, još jedan je od objekata koji je imao privremenu ugostiteljsku namenu, a našao se na putu rekonstrukcije Karađorđorđeve ulice i kompletnog keja. Rušenje je u prisustvu policije prošlo bez incidenata, a sada već bivši vlasnik Džafar Ahmatović za našu televiziju kaže da je prevaren.

Građevinski inspektori su se pojavili sa rešenjem Apelacionog suda od 17. oktobra, kojim je ukinuta privremena mera zabrane rušenja objekta koju je doneo Viši sud pre mesec i po dana.

Vlasnik kafane Džafar Ahmatović je rekao za N1 da nije dobio odluku Apelacionog suda i tražio je odlaganje rušenja, zbog čega je pozvana policija. Nije bilo incidenata.

N1

Ahmatović je rekao da ima još sudskih postupaka u toku u vezi sa njegovim objektom i da stoga, kako kaže, rušenje nije smelo da počne.

„Promaja“ ima dugu i komplikovanu prošlost – po rešenju iz 1968. godine je privremeni ugostiteljski objekat.

Vlasnik je i 2016. i 2018. godine dobijao rešenja o rušenju, ali se do danas ništa nije dogodilo s tim u vezi.

Kafana Promaja se prvi put spominje u zvaničnim dokumentima 1906. godine. Osim u zvaničnim, „Promaja“ se našla i u knjizi Branislava Nušića „Beogradske kafane“, gde se spominje kao jedan od simbola duha grada, koji je utkan u samo ime kafane.