Jeremić za Russia Today: Vučićevo "razgraničenje" vodi ka članstvu Srbije u NATO

Vesti 24. okt 201913:50 > 13:52
Medija centar Beograd

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je za Russia Today da bi "razgraničenje" sa Kosovom i Metohijom i dozvola Prištini da stupi u članstvo UN, što je, kako je naveo, rešenje koje planira predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nezaustavljivo vodilo ka stvaranju Velike Albanije, ukidanju Republike Srpske i članstvu Srbije u NATO, "na koje bi Vučić pristao zarad podrške Zapada da opstane na vlasti".

„Na Rusiji je, naravno, da odluči šta je u njenom najboljem interesu. Po mom mišljenju, način na koji se Rusija odnosi prema Vučiću veoma podseća na odnos Moskve prema predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću pre nego što se Đukanović okrenuo na drugu stranu“, rekao je Jeremić u intervjuu ruskoj televiziji RT.

Jeremić je naveo da bi „razgraničenje“ sa Kosovom bilo Rubikon za Vučića, kao što je referendum o nezavisnosti Crne Gore bio Rubikon za Đukanovića, a kada se Rubikon pređe, „ostaje samo jedan put, koji se završava članstvom u NATO“.

„Vučić je blizak partner Mila Đukanovića, a Đukanović je u tom odnosu stariji brat. U Crnoj Gori je velika većina građana bila protiv članstva u NATO, ali Đukanović nije pitao narod, nego je odlučio da uvede Crnu Goru u Severnoatlantsku alijansu zarad opstanka na vlasti. Vučić je najbolji Đukanovićev učenik na Balkanu, oni imaju zajedničke savetnike i blisko sarađuju, kako iznad tako i ispod stola“, rekao je Jeremić.

Jeremić je ruskoj televiziji rekeo da se Vučić otvoreno zalaže za „razgraničenje“, a da se o tome na visokom nivou razgovaralo i u zgradi UN u Njujorku na sastanku Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Vučić je najbolji Đukanovićev učenik na Balkanu, rekao je Jeremić ruskoj televiziji

„Na tom sastanku je sa srpske strane kao savetnik učestvovao i bivši premijer Velike Britanije Toni Bler. Svima je poznata Blerova uloga u događajima iz 1999. godine i on je verovatno najodgovorniji za njih. Blerovi stavovi o Kosovu su jasni, a on učestvuje kao Vučićev savetnik na sastancima najvišeg nivoa. Šta onda možemo da očekujemo od tih sastanaka i nastojanja da se postigne takozvani ‘sporazum veka'“, upitao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Vučić veoma agresivno napada svakoga ko kaže da je „razgraničenje“, odnosno faktičko priznanje Kosova kao nezavisne države „smrtni greh“, pa čak kada je reč i o uglednim vladikama Srpske pravoslavne crkve.

„U slučaju ‘razgraničenja’, većina srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji bi ostala južno od reke Ibar, a i neke od najvećih srpskih svetinja, poput Pećke patrijaršije bi takodje bile u nezavisnoj državi Kosovo“, rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da u pravoslavnom svetu postoje autokefalne crkve u nezavisnim državama, pa bi nezavisna država Kosovo mogla da odluči da formira svoju pravoslavnu crkvu, koju bi neko mogao prizna.

„Znamo šta se dogodilo u odnosima Moskve i Vaseljesnke partijašije u vezi sa Ukrajinom. Uspostavljanje nekakve kosovske pravoslavne crkve koja bi prisvojila srpske svetinje bi bilo ;katastrofalno za srpski nacionalni identitet, a to bi bila jedna od verovatnijih posledica ‘razgraničenja'“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom stanja demokratije i medijskih sloboda u Srbiji, rekao da u poslednje dve godine, od osnivanja Narodne stranke, nijednom nije dobio priliku da se pojavi na Radio-televiziji Srbije.

„Nisam kročio u zgradu Javnog servisa od osnivanja Narodne stranke. Ovaj intervju fizički dajem iz studija RTS-a. Kada sam danas ušao u zgradu, svi su me gledali i pitali se ‘otkud on’, a ja sam došao da dam intervju za RT. Zahvaljujem se ruskoj televiziji što mi je omogućila da uđem u zgradu RTS-a“, rekao je Jeremić.