Dok BIA slavi jubilej, neki se sećaju šta je sve počinjeno "u ime službe"

Vesti 23. okt 201918:53 > 19:36
N1

U zgradi Bezbednosno informativne agencije proslavljeno je 120 godina tajnih i bezbednosnih službi u Srbiji. Svečanosti su prisustvovali državnih vrh i visoke zvanice bezbednosnih službi širom sveta. Ipak, sagovornici N1 ne veruju da je služba ikada doživela pravu reformu, te se i na njen rođendan sećaju šta je sve u ime službe počinjeno prethodnih decenija.

U njihovim rukama je bezbednost Srbije. Kažu da su sposobni da se nose sa svim izazovima. Međutim, iako je na ulazu insistirano da se svi telefoni stišaju, baš kad je predsednik Vučić krenuo sa govorom, pokazalo se da BIA ne drži sve pod kontrolom.

(Zvoni telefon)

„Sačekaću ja taj telefon, nemoj da brinete. Kod mene u kabinetu veća disciplina nego u BIA, to kod mene ne može da se desi. Šalim se ja, ne brinite uopšte“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PROČITAJTE I:

Proslavili su 120 godina postojanja službe u Srbiji. Međutim, sagovornici N1 kažu da im nije jasno šta BIA slavi, pošto je zbog neotvaranja tajnih dosijea i dalje povezana sa Oznom, Udbom, DBA. Vuk Drašković je preživeo dva pokušaja atentata, neki od njegovih prijatelja nisu.

„Ubila je služba Ivana Stambolića, četvoricu na Ibarskoj magistrali, Slavka Ćuruviju, sudiju Simeunovića, Dadu Vujasinović… Predug je spisak onih koje je služba ubila. To je bila jedna teroristička organizacija“, rekao je Vuk Drašković.

N1: Je l mislite da taj mračni deo službe više ne postoji?

Drašković: Jedino ako su umrli. Inače ovim živima ne vidim da se išta dešava, što imam velike pohvale i zahvalnost za taj krvavi kontinuitet od 1945. do danas.

Nisu pripadnici službi ubijali samo protivnike vladajuće partije. Ubijali su i one na vlasti, koji su pokušali da reformišu sistem.

„Ja sam vezan za slučaj ubistva Đinđića i tada je deo državnog aparata, specijalna služba državnog aparata, vezana za tadašnju obaveštajnu službu crvenih beretki učestvovala u ubistvu premijera“, kaže advokat Rajko Danilović.

Na proslavi godišnjice službe ni reči o nekadašnjim direktorima. Naime, Rade Marković, već 18 godina izdržava maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i zločina na Ibarskoj magistrali.

Jovica Stanišić, takođe šef tajne službe, 2003. je uhapšen i izručen Haškom tribunalu, koji ga je optužilo za ratne zločine u Hrvatskoj, pa oslobodilo, ali mu je suđenje 2017. počelo ispočetka.