Rezolucija SAD o ubistvu braće Bitići: U Prištini zadovoljni, u Beogradu muk

Vesti 23. okt 201917:50 > 19:07
Reuters/Hazir Reka

Iz Vašingtona ponovo poruka da Srbija mora da reši slučaj ubistva braće Bitići 1999. godine. Ovog puta Predstavnički dom američkog Kongresa jednoglasno je doneo rezoluciju kojom se to od Beograda i zahteva. U Prištini zadovoljni, u Beogradu bez zvaničnih reakcija.

U Vašingtonu su nezadovoljni što 20 godina nema pomaka u slučaju ubistva braće Bitići i što do sada niko nije odgovarao za njihovo ubistvo.

„Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti“, naveo je Predstavnički dom.

A u Vladi i relevantnim ministarstvima – muk. U Tužilaštvu kažu da vode istragu protiv nepoznatih počinilaca.

I dok u Beogradu ne barataju imenima, u Vašingtonu imenuju one za koje misle da imaju veze sa ubistvom. U Rezoluciji, između ostalog, ponovo pominju i Gorana Radosavljevića Gurija, koji je u vreme ubistva bio visokopozicioniran u lancu komande srpske policije, a koji je sada, kako se navodi, istaknuti član Srpske napredne stranke.

POVEZANE VESTI:

„I ranije su usvajali te rezolucije. Umoran sam od komentarisanja. Čist sam i nemam razloga da se plašim. Nikada se nisam plašio“, naveo je Radosavljević za RSE.

U Prištini potpuno drugačija slika, reakcija za reakcijom. I Haradinaj i Tači pozdravljaju odluku Kongresa.

„Rezolucija je jasna poruka za državu Srbiju, da je priznanje krivice i uspostavljanje pravde za počinitelje masakra i ubijanje Albanaca, jedini put ka miru i stabilnosti u regionu“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Kongresu je zahvalna i porodica Bitići, čiju su braću u junu 1999. uhapsile srpske snage zbog, kako se navodi, nelegalnog prelaska administrativne linije. Njihova tela pronađena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom selu i to na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. 

Upravo su njegovo ime početkom godine američki kongresmeni nekoliko puta ponovili i predsedniku Aleksandru Vučiću, ali im je on tada rekao – nema dokaza

„Oni su ga dva puta pomenuli, pitao sam ih imaju li dokaze, nisu ih imali. Ako nemate dokaze, da se ne igramo medijskim naslovima, rekla mi baba Višnja“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u februaru ove godine.

U Vašingtonu, ipak, poruka da se ne igraju, jer je rezolucija po prvi put usvojena jednoglasno i sada treba da je usvoji i Senat.