"Ping-pong" prijavama Vesića i SSP, struka kaže – ispaštaju građani

Vesti 23. okt 201917:49 > 17:52
Podeli:
Izvor: N1

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Dragana Đilasa, Marka Bastaća, Branka Miljuša i Borka Stefanovića zbog, kako je naveo, krivičnog dela ubistva u pokušaju, tokom incidenta koji se dogodio prošlog ponedeljka ispred galerije ''Progres'', posle promocije njegove ''Knjige o Beogradu''. Iz Stranke slobode i pravde uzvratiće krivičnom prijavom zbog, kako navode, Vesićevih laži i krivičnog dela lažno prijavljivanje.

Goran Vesić posle promocije svoje knjige bežao je od građana koji su za njim uzvikivali „Vesiću lopove“. Zamenik gradonačelnika optužio je Dragana Đilasa da je, kako kaže, poslao saopštenje u kojem poziva pristalice da se fizički obračunaju sa posetiocima promocije njegovog književnog dela.

POVEZANE VESTI

„Stranka slobode i pravde organizuje izložbu „Vesiću, gde je sad moj Beograd?“14. oktobra, u 19 sati, Galerija Progres. Izložba se organizuje povodom promocije „Knjige o Beogradu“ autora Gorana Vesića koja se održava u isto vreme na istom mestu“, saopštila je SSP.

„Na taj način je sa umišljajem pozvao ljude da izazovu sukobe, da izazovu nerede da fizički napadaju druge ljude i ono što je najgore, da proliju tuđu krv, za to postoje dokazi“, rekao je Goran Vesić.

Sa Pravnog fakulteta u Beogradu objašnjavaju da krivična prijava ne predstavlja nikakav dokaz da je neko počinio krivično delo, niti je optužni akt.

„Dakle na tužilaštvu je sada, ako tužilaštvo smatra da ima osnova za pokretanje krivičnog postupka da donese naredbu o sprovođenju istrage ili da podigne optužnicu, sama krivična prijava ne predstavlja nikakav dokaz“, kaže profesor krivično procesnog prava Vanja Bajević.

Iz Stranke slobode i pravde takođe najavljuju krivičnu prijavu protiv Gorana Vesića zbog, kako navode, lažnog prijavljivanja.

„Pokušaj ubistva je kad zapalite kuću dok ljudi u njoj spavaju, i pucate na vrata da slučajno ne pobegnu. To se dogodilo novinaru Milanu Jovanoviću. Pokušaj ubistva je kada nekog udarite sa leđa metalnim predmetom u glavu i kada ga onesvešćenog šutirate. To se dogodilo Borku Stefanoviću.Vesić Gorana niko nije ni takao, a kamoli udario. Građani su mu rekli šta misle o njegovom i Vučićevom zajedničkom projektu ubijanja Beograda. Optužbom za pokušaj ubistva, Vesić je prešao sve granice. Protiv Vesić Gorana ćemo podneti krivičnu prijavu, jer je ovim izvršio radnju krivičnog dela lažno prijavljivanje iz člana 334. Krivičnog zakonika“, navodi se u saopštenju SSP.

„Ako bi igrali ping pong na taj način, mi dolazimo u opasnost da imamo zloupotrebu pravosudnog aparata u političke svrhe. Oni koji ispaštaju su građani, jer na taj način tužilaštvo troši i svoja sredstva i svoje vreme i svoje ljudske i materijalne resurse za rešavanje nekih slučajeva, a sa druge strane zanemaruje neke slučajeve koji u većoj meri zaslužuju pažnju tužilaštva“, kaže Bajević.

„Mi ne treba da živimo u društvu u kome je paljenje knjige normalno, ako je normalno pallenje knjige, sutra će biti normalno paljenje kuća i paljenje ljudi, vreme je da onaj ko unosi nemir i želi da prolije krv, onaj ko stalno izaziva sukobe u Beogradu samo sa jednom željom, da se vrati na vlast odgovara za svoje postupke“, ocenio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u izjavi koju je dao samo za agenciju Tanjug.