Klasić: Hrvatski navijači skandiraju Jovu Zmaja o oslobađanju Srba od Turaka

Vesti 23. okt. 201913:20 > 13:22
Podeli:
N1

Ne verujem da ćemo ikada imati jedan pogled na prošlost, ali potrebno je ponuditi viziju i smisao budućnosti, rekao je hrvatski istričar Hrvoje Klasić.

U Krokodilovom Centru za savremenu književnost danas će biti održana promocija knjige „Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost“ autora Hrvoja Klasića, poznatog hrvatskog istoričara koji je učestvovao u projektu udruženja Krokodil „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma.“ Sa autorom će razgovarati istoričarka Dubravka Stojanović.

 Prošlost uzimamo selektivno, kaže on. Kao da ulazimo u samoposlugu, pa uzmemo po potrebi ono što nam u tom trenutku treba, navodi.

„Na primer, nema utakmice hrvatske reprezentacije da stadion ne skandira – U boj, u boj, za narod svoj! Kad pitam znaju li o čemu pevaju, kažu – to je iz opere Nikole Šubica Zrinskog. Nije, rekoh, toga nema, to je iz pesme Jove Jovanovića Zmaja, to je ratna pesma o oslobađanju Srba od Turaka, svaka se strofa završava rečima – U boj, u boj, za narod svoj. Kad sam to izgovorio, ljudi uopšte ne žele čuti.. I dalje idu po svom“, kaže istoričar.

Klasić je, govoreći o knjizi, rekao da pokušava ukazati na greške koje ponavljamo. „Istorija je učiteljica života, ali smo mi loši učenici“.

„Ne verujem da ćemo ikada imati jedan pogled na prošlost, ali kad vam neko ponudi da vidite smisao u budućnosti, onda ćete to ostaviti, nije normalno da se svi kao društva bavimo proslošću i normalnije bi bilo da imamo ponuđenu viziju budućnosti“, zaključio je.