Joksimović: Očekujemo otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU

Vesti 23. okt 201910:04 > 10:09
Tanjug / Dimitrije Goll

"Očigledno nisu sunčani dani za politiku proširenja", ocenila je za Novosti ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja dodaje da Srbija očekuje do kraja godine otvaranje novih pregovaračkih poglavlja.

Srbija nastavlja svoj put pristupajuće države, mi smo duboko napredovali u procesu pregovora i reformi, otvorili skoro polovinu poglavlja, radimo na kriterijumima za privremeno zatvaranje, ne dovodi se u pitanje naš evropski put, rekla je Joksimović. Joksimović je rekla da će predsedavanje Finske biti promotivno u pogledu proširenja.

Države članice očekuju takozvani non pejper o stanju sprovođenja obaveza iz akcionog plana za poglavlja 23 i 24, na osnovu kojih donose odluku o novim poglavljima, rekla je ona. Srbija je napravila ozbiljne korake u vladavini prava – predlog medijske strategije, dijaloga o izbornim uslovima, u oblasti sistema borbe protiv korupcije, tako da očekujem pozitivnu odluku o otvaranju novih poglavlja, videćemo koliko, istakla je Joksimović.

Prema njenim rečima, spremne su četiri pregovaračke pozicije, 2 – Sloboda kretanja radnika, 4 – Slobodno kretanje kapitala, 14 – Transport i 21 – Transportna mreža.