Niš između četiri rampe, iz NKD kažu – nekada se pitala struka, danas partija

Vesti 22. okt 201918:32 > 18:39
N1

Odluka o puštanju u rad novih naplatnih stanica oko Niša, od kojih će najprometnija biti na samo tri kilometra od centra, a stotinak metara od prvih kuća i dalje nailazi na osudu vozača i aktivista. Nacionalna koalicija za decentralizaciju upitala je, javno, na glavnom niškom šetalištu: Na osnovu koje analize saobraćaja je doneta odluka i zašto vlasti ne pitaju struku pre nego što najave, prema njihovom mišljenju, nepotrebne gradske kartice?

Najava puštanja u rad četiri nove naplatne stanice, izvela je aktiviste na ulicu – da javno objasne šta vozače na izlazima i ulazima u grad, očekuje od prvog novembra.

„Pošto je najteža stvar objasniti očigledno, moramo ispred mape“, kaže Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Na kojoj su ucrtane tačne lokacije novih naplatnih stanica, za koje mnoge Nišlije smatraju da su određene tako da se isključivo vodilo računa o profitu Puteva Srbije, a nimalo o stanovništvu. 

POVEZANE VESTI

„Šta je ova vlast uradila? Ugasiće nam naplatnu rampu Nais, ugasiće nam naplatnu rampu Doljevac i namestiće nam rampe po samom obodu grada“, kaže Dašić.

Nije slučajno, kaže ovaj građevinski inženjer, to što je naplatna stanica Nais, u vreme kada se pitala struka, postavljena 14 kilometara od centra Niša.

„Da li je to slučajno ili je neko razmišljao o protoku saobraćaja? U Beogradu kada su sređivali naplatnu rampu, odmakli su je osam kilometara, tako da je sada na 24 kilometra od grada“, kaže Dašić.

Dok je Nišlijama najprometnija – Niš-sever, postavljena na trećem kilometru od glavnog gradskog trga. Pitaju Puteve Srbije i gradonačelnika Niša – na osnovu koje analize saobraćaja je doneta odluka da se grad od 250.000 stanovnika „ogradi“ naplatnim stanicama koje će glavobolju zadati i žiteljima okolnih opština. Podsećaju da se najavom o besplatnim karticama za vožnju između četiri nove rampe gradonačelnik Niša Darko Bulatović oglasio tek posle pritiska javnosti.

„Prvi put čujem, ali ne sviđa mi se ovo – nije pošteno prema ljudima koji žive tu“, „Sad sam informisan, nisam znao, ni iz medija“, „Rampe tamo gde se duže putuje, za ovako kratko stvarno nije u redu“, kažu Nišlije.

N1: Kako Vam se čini rešenje sa karticama koje je najavio gradonačelnik?

„Pa i to je neko pranje para, dalje nemam šta da kažem“, kaže jedna žena.

„Štampanje tih karata koštaće više desetina miliona i što je najsmešnije – one uopšte nisu potrebne“, kaže Dašić.

Da je tako, slaže se i programer Miloš Bošković koji podseća da zatvoreni sistem naplate putarine, kakav je već u Srbiji decenijama, omogućuje da vožnja između bilo kojih od četiri „niške“ rampe – za sve vozače bude besplatna. Rešenje je – softversko.

„Dakle, samo treba da naprave izuzetak u sistemu za ove naplatne rampe i da stave cenu od nula dinara. Isti je sistem – slipovi ili ENP, nema potrebe ni za kakvim gradskim karticama“, kaže programer Miloš Bošković.

Ukoliko se to ne bude uradilo, vozači sa tagom za elektronsku naplatu će uređaj morati da sklanjaju u posebne kutije, kaže Bošković, jer bi ga skener ispred rampe svakako očitao, a diskriminisani će biti svi oni koji po autoputu, između ovih rampi, budu vozili automobile bez niških registarskih oznaka.