"Tetkine" i Bastaćeve pare – legitimne teme, ali tabloidima nejednako zanimljive

Vesti 22. okt 201918:06 > 18:34
N1

Predsednik Opštine Stari grad i opozicioni lider Marko Bastać dobio je svoju prvu naslovnicu u tabloidima. Poziv jedne redakcije stigao je sedam minuta po izlasku sa aerodroma, gde je uhvaćen u carinskom prekršaju. Sve je podsetilo na jedan sasvim drugačiji slučaj unošenja gotovine u zemlju, kada je ministar Aleksandar Vulin navodno unosio novac koji mu je slala ženina tetka iz Kanade. Jedina razlika - nije bilo interesovanja tabloida za taj slučaj.

Autogol za opoziciju koji je dao Marko Bastać, odmah je postao „meso“ za tabloide. Sasvim opravdano, kažu sagovornici N1 koji napominju da novinari svakako imaju i pravo i obavezu da istraže šta se dogodilo.

POVEZANE VESTI

„Tema o Marku Bastaću i novcu od skoro 13 hiljada evra nepoznatog porekla je potpuno legitimna. I za tabloide i za sve medije. On je funkcioner, opozicioni lider, predsednik je Opštine Stari grad i svi mi imamo kao novinari da ga pitamo: „Odakle tebi taj novac i zašto si, zaboga, nosio to u rancu i nisi prijavio carini“, kaže novinarka portala Raskrinkavanje Vesna Radojević.

„Vi kada ste jedan opozicioni lider kao Marko Bastać, vi biste verovatno morali da pazite šta radite u svakom trenutku. U kafani, bilo gde… A naročito kada idete preko granice i radite nešto, za šta on kaže da nije znao da je prekršaj“, navodi glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Petrović.

Postoje, međutim, slučajevi u kojima akteri nisu bili na naslovnicama tabloida, iako je postojala sumnja na mnogo ozbiljnije prekršaje od carinskog. Slučaj ministra Vulina kome je 2017. novac za stan navodno pozajmila ženina tetka iz Kanade, uopšte nije zainteresovao tabloide, čak i kada je bežao od istraživačkih novinara.

„Mi smo imali situaciju kada je Krik objavio da ministar Vulin nije mogao da objasni poreklo novca od koga je kupio stan. To je 200 hiljada evra, to nije 13 hiljada. I nijedan tabloid se, naravno, time nije bavio“, podseća Vesna Radojević.

Takođe je bilo po sredi donošenje novca iz inostranstva, samo što napisa u tabloidima nije bilo. Iako je ministar morao čak 24 puta da ide ili da pošalje nekoga u Kanadu da bi stigao ukupan iznos za kupovinu stana.

A ovo je bio odgovor novinarima ministra Vulina u oktobru 2017, na konferenciji…

Novinarka: Pošto ste rekli da ste unosili novac devet hiljada po devet hiljada. Zanima me zbog čega ste to uradili?

Vulin: Strpljivo sam vas slušao, ali vi, nažalost, niste mene.

„U vreme kada je Vulin to radio, vi u medijima koje kontroliše vlast niste mogli da nađete tu priču, osim da to bude napad na one koji su tada napadali Vulina i šalili se na njegov račun zbog čuvene i famozne tetke iz Kanade“, podseća Petrović.

Slučajtetke iz Kanade nije jedini. Pažnju visokotiražnih novina u Srbiji nije izazvala ni afera sa bratom Siniše Malog i poklonima kompanije „Milenijum tim“ koja je pobedila na brojnim državnim tenderima.