Stručna komisija donela odluku o doktoratu Malog, FON još ne iznosi detalje

Vesti 22. okt 201917:16 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1

Mišljenje stručne komisije Fakulteta organizacionih nauka o tome da li je ministar finansija Siniša Mali plagirao svoju doktorsku disertaciju je stiglo, ali javnost će na informaciju šta je tamo napisano, po svoj prilici pričekati.

Iako dekan nije želeo da kaže šta je Stručna komisija odlučila, CINS saznaje da je potvrdila svoju pređašnju odluku da doktorat Siniše Malog nije plagijat.

Iako procedura nalaže da stručna komisija svoje mišljenje preda Etičkoj komisiji FON-a, koja bi trebalo da ga analizira i preda nastavno-naučnom veću, uprava ovog fakulteta o stavovima komisije debatovala je iza zatvorenih vrata, na internom neformalnom sastanku na koji su bili pozvani samo redovni profesori.

Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je skoro dva i po sata, na momente smo spolja mogli da čujemo i povišene tonove, ali po izlasku ni profesori, ni dekan nisu bili raspoloženi za razgovor.

POVEZANE VESTI

Podsetimo, 26. oktobar je krajnji rok da Fakultet organizacionih nauka dostavi Univerzitetu u Beogradu svoj stav o doktoratu ministra Malog, a kako se taj rok približava, počelo je i neuobičajeno ponašanje rukovodstva FON-a.

Naime, pre desetak dana dekan Milija Suknović poslao je pismo rektorki Beogradskog univerziteta Ivanki Popović, u kom je praktično tražio od Rektorata da donese odluku, na šta je dobio odgovor da je procedura poznata.

Na današnji neformalni sastanak pokušao je da uđe i profesorima se obrati član Nastavno-naučnog veća FON-a iz redova studenata, ali mu to nije dozvoljeno.

Podsetimo, rektorka Ivanka Popović je nakon pobune studenata obećala da će konačnu odluku o doktoratu Siniše Malog doneti najkasnije do 4. novembra. Međutim, saga o ministrovoj disertaciji traje već više od pet godina, kada je profesor Raša Karapandža objavio, kako kaže, dokaze da je Mali plagirao doktorat. FON je najpre doneo odluku da ministrova teza nije plagirana, jer je bez navođenja izvora preneseno samo sedam odsto teksta, ali Univerzitet taj izveštaj nije prihvatio, već ga je poslao FON-u na ponovno izjašnjavanje.