Poslanici pitaju o izborima, uzbunjivaču iz Krušika, subvencijama taksistima…

Vesti 22. okt 201911:54 > 11:57
N1

Poslanici Skupštine Srbije na početku sednice iskoristili su pravo da utorkom i četvrtkom postavljaju pitanja Vladi i nadležnim institucijama.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta pitala je premijerku i ministra unutrašnjih poslova zašto su se umešali u rad Republičke izborne komisije i potpisali odluku o obuci za rad potencijalnih članova biračkih odbora.

Radeta tvrdi da Srpska napredna stranke „planira da ima lager obučenih članova kako bi mogla da ih ustupi Miši Vaciću i Zavetnicima kojima će skupljati potpise za izbore kao što je činila na nedavnim izborima u Medveđi.“

Radeta je poručila vlastima da će „im se obiti o glavu“ davanje ovlašćenja nevladinim organizacijama da obučavaju članove biračkih odbora kao i saradnja sa, kako je ona rekla „Soroševim Milanom Antonijevićem“, jer će to na kraju poslužiti da se naredni izbori proglase za neregularne.

Ona je vlastima poručila „da pogledaju (makedonskog premijera Zorana) Zaeva koga su naterali da se odrekne imena, priznali mu neregularne izbore, a sada ga odbacili kad im više ne treba.“

Poslanik grupe Nova Srbija-Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović pitao je MUP i Ministartvo pravde da objasne okolnosti pod kojima je lišen slobode Aleksandar Obradović iz Valjeva zbog navodnog odavanja tajni iz Krušika, i da li je ta akcija hapšenja i zatvaranja bila primerena.

Vukadinović je pitao i kojom logikom se Krušiku uskraćuje dozvola za izvoz oružja, a onda neka privatna firma dobije tu dozvolu da kao posrednik izvozi oružje Krušika.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić zatražio je objašnjenje o najavljenim subvencijama taksistima za kupovinu vozila i pitao čime su taksisti to zadužili državu osim što su blokirali grad.

„Zašto se ne subvencioniše gradski prevoz, nabavka novih autobusa ili tramvaja a ne taksi koji je ipak luksuz“, pitao je Đurić i dodao da vozila beogradskim taksistima zaista ne treba da plaćaju svi građani Srbije.

Aleksandar Marković iz Srpske napredne stranke podsetio je da je danas 295. dan kako poslanici dela opozicije ne dolaze na posao, a primaju platu.

On se osvrnuo na poruke nekih lidera opozicije koji, kako je dodao „obećavaju šamare naprednjacima“ i poručio Bošku Obradoviću, Marku Bastaću i drugima da se SNS nije uplašio od, kako je istakao „od ovih tragikomičnih likova“.

Poslanici su posle postavljenih pitanja prešli na utvrđivanje dnevnog reda, a do kraja sednice trebalo bi da razmotre više kadrovskih rešenja u oblasti pravosuđa.