Vučić: Nema priznanja Kosova u ovim granicama, rekao sam Merkel da nisu utvrđene

Vesti 22. okt 201908:33 > 10:40
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi za bečki Standard isključio mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama. Istovremeno je u intervjuu za Sputnjik reako da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel, tokom jednog razgovora u Davosu, poručila da ta zemlja ne može da prihvati podele, razgraničenja i novo utvrđivanje granica, ali da joj je on preneo da granice još nisu ni utvrđene i da je potrebno to učiniti.

Predsednik Vučić je u intervjuu za bečki list Standard isključio mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama, i istakao da je malo verovatno da će to uopšte učiniti, ali je dodao da je čuo od Amerikanaca da je EU promenila stav i da bi od Srbije mogla tražiti priznanje.

„Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Srbija ikada priznati Kosovo kaoravnopravnu članicu međunarodne zajednice, Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje i dodao da je ideja EU bio model sporazuma dve Nemačke, bez formalnog priznavanja od Beograda, što bi bilo jednostavnije za Srbiu.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da bi to moglo biti učinjeno samo promenom granica ili razmenom teritorija, on je odgovorio da ne zna šta će se desiti, ali da se ne mogu zatvoriti vrata dijalogu, da obe strane moraju izgubiti, a ne jedna da dobije sve i priznanje i srpsku teritoriju i ljude.

„Šta bismo mi dobili? Moguće članstvo u EU za 10 godina? I ko bi nam to garantovao? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnihpregovora“, upitao je Vučić.

Za nastavak dijaloga postoji samo jedan uslov, a to je da Priština ukine takse na srpsku robu i onda da se razgovara o svim stvarima, bez preduslova, rekao je Vučić, prenosi Srna.

„Za nas je granica jedna, za Berlin je druga“

Vučić je u intervjuu za Sputnjik rekao i da se plaši međunarodnih konferencija, ali kada bi do toga došlo, morale bi da učestvuju sve velike svetske sile. Vučić je rekao i da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel, tokom jednog razgovora u Davosu, rekla da ta zemlja ne može da prihvati podele, razgraničenja i novo utvrđivanje granica.

„Ja sam joj pre toga rekao da granice nisu utvrđene. Za nas je granica jedna, za Berlin je druga. Za Rusiju je granica jedna, za Ameriku je druga. Za Кinu je jedna, za Francusku je druga. Za Španiju je jedna, za Britaniju je druga… I kažem im, dajte da to utvrdimo“, ispričao je Vučić.

„Zalažem se za to da razgovaramo sa Albancima i da pokušamo da dođemo do kompromisa. Očigledno da je to teško. Čujemo sad i laži o trovanju Albanaca posle izbora na Kosovu. Insistiraću na istrazi o tom navodnom trovanju. Posle svaka tri dana ću im ponoviti pitanje: završiste li istragu? A, naravno da su se neki razboleli zbog pobede Srpske liste, koja neće da se odrekne srpskog imena i prezimena“, rekao je Vučić.

„Suština je da dogovor treba da postignu oni koji moraju da urede svoju budućnost. Dogovor u kome niko ne bi bio srećan do kraja. Ali, tog dogovora nema i neće ga ni biti“, dodao je.

„Srpske nežne uši bi volele da uvek čuju ono što im se sviđa, iako to nije blizu realnosti. Ali, nije u tome problem. Problem je što Albanci ne žele da čuju ništa što je stvarni kompromis. I konačno, sve što se danas Srbiji nudi sa Zapada nije nikakav kompromis“, naglasio je Vučić.

On je najavio da će se 4. decembra sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, kao i da 9. maja 2020. godine planira da ponovo učestvuje u vojnoj paradi i Besmrtnom puku na Danu pobede u Moskvi.