Račun za Trg Republike ostaje skriven dok se ne prevrne i poslednja kocka

Vesti 21. okt 201919:04 > 19:13
N1

Može li enigma zvana Trg Republike uskoro dobiti epilog u kome će Beograđani tačno znati šta su i koliko platili? Vlast najavljuje - da. A zbog nedostupnosti podataka o obnovi Trga, Savez za Srbiju podneo je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Kockaju se poslednji kvadrati, ali još uvek je Trg mutan – kocka i kvadrat baš i nemaju mnogo toga zajedničkog, ali papiri i cifre bi trebalo da idu zajedno. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zakazao je za 1. novembar i kraj radova, i istinu o ovom poslu.

„Tog dana ćemo objaviti ugovor, tendersku dokumentaciju kao i čitav projekat. Do kraja godine sledi sravnjivanje svih računa sa izvođačem kako bi se uradio konačni obračun. Tada ćemo objaviti i konačni obračun kao i sve ugovore koji ga prate, a ja odgovorno tvrdim da će izvođaču biti plaćeno manje od 768 miliona dinara, znači još manje nego što je pisalo u prvom ugovoru, kazao je Vesić 19. oktobra, gostujući na TV O2.

N1

Nebojša Zelenović iz opozicionog Saveza za Srbiju tvrdi da nije šest i nešto, već više od 12 miliona evra. Pošto im iz gradske uprave u zakonskom roku nisu dostavili podatke o rekonstrukciji Trga, uložili su žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

„Prvo je strašno da dozvolite javnu nabavku koja god ona vrste bila, a da niko ne zna koliko ona košta, i da se njena cena utvrđuje tokom radova. Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu odgovorili u zakonskom roku, znači da oni nešto kriju, i mi hoćemo to da dokažemo. Ovu ćemo stvar terati do božje kuće tako se kaže kod mene u kraju„, poručio je Zelenović.

Dok čekamo reakciju sadašnjeg poverenika i njen efekat, nekadašnji poverenik Rodoljub Šabić poručuje da javni novac uvek mora da bude transparentan novac, i da za odlaganje ne postoji razmevanje.

N1

„Odavno je trošenje tog novca moralo da bude dostupno svim građanima i Beograda i Srbije, s obzirom na to da se glavni grad koristio novcem i iz budžetske rezerve Republike. Ne govorim tačno u dinar, mi možemo opravdati argument da će definitivan izveštaj u dinar biti poznat tada i tada, ali odavno je, bez ikakvog zahteva, ono što uslovno rečeno predstavlja aproksimativne rashode moralo biti dostupno javnosti„, smatra Šabić.

Inače, predsednik države Aleksandar Vučić nedavno objasnio da nema slobodnog vremana za šetnju Beogradom, ali na Trg će doći – kada se upali zeleno svetlo.

„Čekam 1. novembar, pa ću tamo iza 1. novembra otići da vidim kako će da ga urade, ako ne bude valjalo kako su ga uradili, onda ćemo razgovarati o odgvornosti mnogih drugih„, najavio je Vučić.

A ima li odgovornosti za kašnjenje u obnovi tzv. četiri bulevara. Ulica kraljice Marije i 27. marta odavno su preskočile avgust, pa sad čekaju kraj godine. Rok za kompletne radove u Džordža Vašingtona pomeren je takođe na poslednje dane decembra, dok će se Ulica cara Dušana umesto sada, sređivati na proleće.