Novi dan: Zloupotreba javnih resursa u partijske svrhe

Vesti 21. okt 201913:56 > 14:04
N1

Redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u većini opština u Srbiji biće održani početkom naredne godine. Pre nešto više od tri nedelje, Vlada Srbije je usvojila zaključak koji zabranjuje funkcionersku kampanju. U međuvremenu njihov kolega iz pokrajinski premijer Igor Mirović pokušao je da bude humorističan kada je suočen sa pitanjem šta je radilo njegovo službeno vozilo u Lučanima 18.decembra na dan kada su u ovoj opštini održani lokalni izbori.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost navodeći da je Mirović u izjavi za N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe. Naši gosti tim povodom biće Tamara Branković, iz ogranizacije CRTA-e i Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka.

Vest koja je potresla javnost prošlog utorka je da je 72-godišnja pacijentkinja preminula tokom pregleda, nakon što je podvrgnuta anesteziji u privatnoj ordinaciji Dr Nestorov. Dan kasnije kako je rečeno u Ministrstvu zdravlja toj ordinaciji je zabranjen rad. Postavlja se pitanje koliko smo svi mi sigurni kada idemo na pregled u privatne klinike, koliko naše inspekcije kontorlišu rad privatnih klinika i kako je moguće da i dalje lekari koji su polozili Hipokratovu zakletvu odlučuju se da rade preglede u uslovima koji nisu adekvatni. Naš gost biće Đurica Stankov, predsenik Saveza udruženja pacijenata Srbije.

Polaznici Centra za talente „Beograd 2“ u ovoj godini doneli su 23 odličja sa međunarodnih takmičenja. Nedavno su talentovani učenici ovog centra postigli postigli su zapažen uspeh na Sveruskom festivalu nauke u konkurenciji 15.000 učesnika. Međunarodnom takmičenju istraživačkih radova „Naučnici budućnosti“ u veoma jakoj konkurenciji preko 800 istraživačkih radova. Svrha ovog takmičenja je podržati nadarenu decu, razvoj interesovanja mladih za izučavanje nauke, stvaranje uslova za razvoj učenika. Takmičenje promoviše širenje i popularizaciju naučnih saznanja i poboljšava pedagošku veštinu nastavnika. Tim povodom ugostićemo mlade naučnike, koji su osvojili nagrade na ovom takmičenju.

Stanari Zvezdare okupili su se oko inicijative „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“ nezadovoljni Nacrtom plana detaljne regulacije područja ulica Dimitrija Tucovića od Batutove preko Čingrijine u nastavku sve do OŠ „Marija Bursać“ kojim je planirano drastično smanjenje trotoara, proširivanje ulice koja ima dve trake, na četiri, pretvaranje jedne trećine jednog od najlepših parkova u gradu, u parking. Nacrt detaljnog urbanističkog plana je bio na uvidu do 2. oktobra, a javna rasprava zakazana je za 7. novembar. Više o problemu s kojim su suočeni stanovnici ovog dela beogradskog naselja Zvezdara saznaćemo od naše reporterke.

Vokalna umetnica Maja Luis nedavdno je objavila debitantski album pod nazivom „Buđenje“, a muzička numera „Molim se za tebe“, koja je i ekranizovana, nosi posebnu poruku u borbi protiv nasilja nad ženama. Naša gošća biće Maja Luis.